IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудните прогнози за цената на петрола през 2017 г.

Много са факторите, които могат да изиграят своята роля на петролните пазари и двете посоки, смятат експерти

18:44 | 01.01.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В последните месеци цената на петрола, макар и с колебания, започна да върви нагоре под влияние на дългоочакваната реакция на ОПЕК на ниските цени, които поставиха под изпитание редица производители. Доколко това споразумение ще бъде устойчиво и дали това ще е водещият фактор на пазарите през следващите месеци, е трудно да се каже.

Исторически погледнато, споразуменията на ОПЕК винаги са нестабилни. В самата организация и в момента има вътрешни несъгласия между Саудитска Арабия и Иран относно добива. Затова и решението на картела ще има само краткосрочен ефект върху петролните пазари, коментираха пред Investor.bg експерти.

Не може да се даде и оценка накъде ще поеме цената на петрола през следващите месеци.

"Трудно е да се каже еднозначно, защото има балансирани фактори за движението на цените на петролните пазари и в двете посоки", обясни Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Той поясни, че търговията в последните месеци се е повлияла от съобщенията на ОПЕК, но основен фактор за цената на петрола е размерът на запасите. Те все още са по-високи от потреблението и именно от потреблението ще зависи дали цената ще тръгне нагоре или надолу.

Според прогнозите през 2017 година се очаква забавяне на икономическия растеж в страни като Китай, която е най-големият потребител на петрол в момента, неясна е ситуацията за Европа. "Това притиска цените надолу", каза Стайков.

Друг важен фактор е Доналд Тръмп. Той обещава стимули за икономиката, което повишава стойността на щатския долар. По-скъпата американска валута пък винаги води до поевтиняване на петрола. В допълнение и политиката на Федералния резерв за увеличаване на лихвите, за която вече институцията анонсира, ще стимулират инвестициите в САЩ. Този фактор също притиска цената на петрола.

За председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов поскъпването на петрола няма да бъде дългосрочно. Ефектите от решението на ОПЕК ще бъдат забравени още през пролетта на 2017 година.

Той прогнозира, че намаляването на количествата суровина на пазарите, породено от замразяването или ограничаването на добива в страните от организацията, много бързо ще бъде заместено от петрола от американските шистови полета.

В своята предизборна кампания Доналд Тръмп даде заявка за нова енергийна революция в САЩ. Той беше категоричен, че ще премахне всички пречки пред работата на компаниите в сектора и това е един от стимулите за икономиката.

Разбира се, трябва да изчакаме до 20 януари 2017 година, за да видим дали обещанията ще бъдат изпълнени.

Цената на петрола оказва влияние върху цената на природния газ у нас, макар и със закъснение от няколко месеца.

Причината е използваната формула, в която се отчита цената на алтернативните горива. Факт е и че през последните години ситуацията на газовия пазар се промени. Вече са налични допълнителни източници, а не само "тръбен" газ и така производителите постепенно започват да се съобразяват с клиентите.

Шанс цената на газа за Европа да се стабилизира на сравнително ниско ниво носят перспективните находки в Средиземно море, прогнозира още Иван Иванов.

Няколко държави работят активно за реализацията на плановете - Гърция, Кипър, Египет и Израел. Показателен е интересът на енергийни гиганти, сред които ExxonMobil, Total и дори и руската Роснефт за участие в разработването на находищата в региона.

Засега обаче газ от Средиземно море едва ли ще потече към Европа преди 2020 година. Дотогава, отделни части в Европа, сред които и България, ще трябва да разчитат единствено на доставките от Русия. А след 2020 година дори не е ясно откъде ще получаваме природен газ, ако Москва успее да изпълни заканата си да прекрати транзита на газ през Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
fras
преди 7 години
Исторически погледнато винаги, когато президентът на САЩ е бил републиканец, цените на петрола са се покачвали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още