IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп греши, САЩ се нуждаят от петрола на Близкия изток

Страната е петият по големина купувач на суров петрол от региона

19:46 | 12.01.20 г. 5
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: EPA/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп сгреши миналата седмица, когато заяви, че САЩ не се нуждаят от петрола на Близкия изток. Американските рафинерии все още се нуждаят от преработването му, за да произвеждат продуктите, които клиентите им искат. Освен това американските автомобилисти и шофьори на камиони се нуждаят от него, тъй като в противен случай ще бъдат изправени пред по-високи цени в местните бензиностанции, пише Bloomberg.

Тръмп направи изявлението по време на обръщение от Белия дом, след като Иран изстреля ракети срещу две военно-въздушни бази в Ирак, използвани от американската армия, и на фона на опасенията от ескалация на нападения срещу ключова петролна инфраструктура в региона, включително срещу притока на петрол през Ормузкия залив, свързващ Персийския залив с открито море.

Вярно е, че много малка част от добивания в Персийския залив суров петрол достига до рафинерии в САЩ. Под 5% от 16,5-те милиона барела дневно суров петрол и кондензат – лека форма на петрол, добивана от газови находища, които са преминали през Ормузкия залив през 2019 г., са достигнали до американски рафинерии, сочат данни на Bloomberg. Петрол Петрол

За сметка на това четири азиатски страни – Китай, Индия, Япония и Южна Корея, са купили две трети от общия суров петрол и кондензат от региона. Ако се прибави и останалата част от Азия, цифрата нараства до над 80%. Поради това не е чудно, че Тръмп призовава тези страни да поемат по-голяма роля в защитата на притока на петрол през Ормузкия залив.

Но доставките до САЩ не могат да бъдат пренебрегнати толкова лесно. Страната е петият по големина купувач на суров петрол от Близкия изток. Разбира се, вносът й от региона намаля на фона на ръста на местния добив на петрол с шистовия бум. Но страните от Персийския залив продължават да съставляват един на всеки осем барела суров петрол, внесен в САЩ. Петрол Петрол

Преди началото на шистовия бум американските рафинерии инвестираха милиони долари в преустройството на заводите си за преработка на относително евтиния тежък суров петрол от Близкия изток и Латинска Америка в продукти с ниско съдържание на сяра, търсени от местните потребители. От 2012 г. насам те отново снабдиха заводите си с нови съоръжения, за да преработват по-висок процент от лекия, сладък петрол (съдържащ малко или никаква сяра), извличан от шистови формации.

За петролната независимост на Америка беше направено много, когато страната регистрира първия си пълен месец като нетен износител на суров петрол и петролни продукти от началото на воденето на статистика през 1949 г. Това стана явно в края на ноември, когато бяха публикувани месечни данни за септември. Подвигът беше повторен през октомври (последния месец, за който са налични месечни данни).

Не бива обаче да се пренебрегва фактът, че новият статут на нетен износител се дължи на доставки на рафинирани продукти. САЩ продължават да внасят повече суров петрол, отколкото да изнасят. Страната е силно свързана с глобалния петролен пазар и това ще остане така. Петрол Петрол

А засилването на напрежението с Иран откроява факта, че намаляват източниците за внос на тежък суров петрол (с висока концентрация на сяра), от който американските рафинерии зависят. САЩ наложиха санкции на петролния износ на Венецуела през януари 2019 г., а Мексико и Колумбия са изправени пред спадащо производство заради липсата на нови инвестиции. Засега макар че Канада остава най-големият доставчик на САЩ, Близкият изток доставя голяма част от останалото количество.

Така достигаме до втората причина, поради която САЩ остават зависими от притока на петрол от Персийския залив и защо това ще се запази, дори ако страната не купува синьо гориво от региона. Цените.

Независимо къде се продава петролът от Близкия изток, обемът, който излиза от региона, продължава да оказва дълбоко влияние върху цените на суровия петрол, както и върху тези на бензина и дизела. Това важи особено за САЩ, където ниските акцизи върху горивата означават, че цените реагират много повече на движенията на глобалния суров петрол. Петрол Петрол

Средните цени в страната за обикновен безоловен бензин скочиха с десет цента на галон – най-голямото двудневно увеличение от над две години насам, след нападенията през септември срещу саудитски петролни инсталации, въпреки че най-големият износител на петрол в света бързо успокои клиентите си, че доставките няма да бъдат нарушени. Кралството удържа на обещанието си, но все пак на цените на бензина бяха необходими три месеца, за да се върнат на нивото си преди нападенията. Това показва колко важен е притокът на суров петрол от Персийския залив за американците и за техния президент.

Засега убийството на иранския генерал Касем Солеймани и иранският отговор оказват малко, но все пак забележимо въздействие върху цените на бензина в САЩ дори без явна иранска заплаха за притока на петрол от региона.

Ако само перспективата за нарушаване на притока на петрол от Персийския залив може да повиши цените на бензина в САЩ, представете си какво би направило реално нарушаване, да не говорим за пълно спиране на доставките. Нито един президент не би искал този риск в година на избори и в този смисъл настоящият стопанин на Белия дом не е по-различен от предшествениците си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 10
крас
преди 4 години
ТРЪМП изобщо не греши и въпросът не е в петрола , а в газовото находище в ЮЖЕН ПАРС, Някъде около ДЕВЕТ години продължи войната в СИРИЯ точно заради това находище към което интерес проявиха и ПРЕДСТАВЛЯВАНИТЕ ОТ ИРАН КИТАЙЦИ. САЩ и РУСИЯ се бяха разбрали отдавна за РАЗФАСОВАНЕТО на СИРИЯ но страната която пречеше това да се случи бе ИРАН и по точно ПРЕДВОЖДАНИТЕ ОТ ГЕНЕРАЛ КАСЕМ СУЛЕЙМАНИ ИРАНСКИ ЧАСТИ. В началото на 2019 г. се стигна до такова противопоставяне м/у Русия и Иран , ДОВЕЛО ДО СРАЖЕНИЯ С МНОГО ЖЕРТВИ ЗА ДВЕТЕ СТРАНИ. Има СУЛЕЙМАНИ има проблем , няма СУЛЕЙМАНИ няма проблем и за РУСНАЦИ и за "ПАРТНЬОРИТЕ" както Лавров нарича американците. При последната визита на Путин в Сирия същият предложи на Ассад среща с Тръмп за уреждане на отношенията които ще превърнат СИРИЯ в основният разпределител на газ в региона. Поведението на Путин показва отношението му на ПОБЕДИТЕЛ в една война която според него е приключила със смъртта на ИРАНСКИЯ ГЕНЕРАЛ.АКО ТОВА Е НАЧИНА НА ВОДЕНЕ НА БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ МОЖЕМ ДА ОЧАКВАМЕ ПЕРСОНАЛНИ АТАКИ БИЛО ТО СРЕЩУ ТРЪМП И ФАМИЛИА , А ЗАЩО НЕ И СРЕЩУ НОВИЯТ ВРАГ НА ИРАН В ТАЗИ ЧАСТ НА СВЕТА - ПУТИНОВА РУСИЯ. Подобна *** война ще разпали със сигурност нов световен сблък който ще изкара на повърхността КИТАЙ С НЕГОВАТА АРМИЯ И ФЛОТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 13
Solar Power
преди 4 години
Дай боже само такива фишеци включително и руски ..... а пък аз да си вземам 8 процента дивидент :) да и то месечно.... а конспираторчетата да папкат конспирации :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 10
дядя Вова
преди 4 години
Няма заеми, няма шистаци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 12
дядя Вова
преди 4 години
Споко бро,Американските банки врътнаха кранчето на шистаците!Много лъжели, особено за скотостта на изтощаване на находищата(което всеки нормален би предположил)..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 16
ing5rov
преди 4 години
Шистовата "революция" е поредният кьорфишек ... Кьорфишек номер едно за всички времена обаче , си остава ходенето по луната ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още