IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция преговаря да проучва за петрол и газ в Либия

Турски представители са провели разговори с либийската Национална петролна компания

21:41 | 10.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Турция преговаря за проучване на петрол и газ в Либия в момент, когато администрацията на президента Реджеп Ердоган търси възможности за бизнес в раздираната от конфликт северноафриканска страна, предава Bloomberg.

Турция и признатото от ООН правителство на Либия, което контролира столицата Триполи и други части в западната част, обсъждат оншорни и офшорни енергийни блокове, съобщава турски енергиен представител, пожелал да остане анонимен, защото информацията не е публична.

Турски официални представители са провели разговори и с Националната петролна компания на Либия за производството на електроенергия и петролопроводите. Запознатият източник не уточнява дали Националната петролна компания е включена в преговорите за проучване на енергийни източници.

Енергийна сделка ще засили връзките на Турция с правителството на националното съгласие, което отблъсна кампания на базирания на изток командир Халифа Хафтар да завземе Триполи и установи пълен контрол върху страната членка на ОПЕК по-рано тази година. Анкара изпрати военни части и военни съветници в Либия през януари, които изиграха решаваща роля за обрата срещу Хафтар.

Турция засили напрежението с Гърция, Кипър и останалата част от ЕС през последните месеци, като заяви морските си права в Източното Средиземноморие и проучва за газ. В края на миналата година Анкара спечели подкрепата на правителството на националното съгласие за противоречива нова морска граница между Турция и Либия, която покрива оспорвани от други страни води, включително Гърция.

Либия, където се намират най-големите петролни резерви в Африка, е опустошена от война и беззаконие, откакто бившият диктатор Муамар Кадафи беше свален през 2011 г. Страната е разделена между правителството на националното съгласие и Либийската национална армия на Хафтар, която е подкрепяна от Русия, Обединените арабски емирства и Египет.

Войната опустошава петролната индустрия в Либия, която добиваше 80 хил. барела суров петрол дневно през август, малка част от 1,6 млн. барела, които добиваше преди десет години.

В Западна Либия се намира най-голямото петролно поле в страната, Шарара. Повечето от находищата в източната част на страната са контролирани от Хафтар и неговите съюзници. Либия Либия

Турция има дълбоки исторически връзки с Либия, която турците управляваха в рамките на Османската империя до 1912 г.

Правителството на националното съгласие съобщи, че премиерът му Файез ал-Сарай е посетил Турция по-рано този месец, за да обсъдят сътрудничеството в икономиката и сигурността с Ердоган.

Двете страни са обсъдили „връщането на турските компании за завършване на спрени инфраструктурни проекти в Либия и за принос за нови проекти“, съобщи правителството на 6 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още