IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с петрол е волатилна на фона на опасенията за отслабване на търсенето*

Администрацията за енергийна информация съобщи в сряда, че запасите от суров петрол са се повишили неочаквано за втора поредна седмица с 2,2 млн. барела

09:37 | 13.06.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията с петрол е волатилна в четвъртък, след като "черното злато" поевтиня с около 4% в предишната сесия, съобщава Ройтерс. Причината за това представяне е в нарастващите запаси от суров петрол в САЩ и опасенията за отслабване на търсенето.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 51,21 долара за барел за доставка през юли. Сортът Брент повишава цената си с 0,63% до 60,35 долара за барел. И двата вида петрол в момента се търгуват близо до едни от най-ниските си стойности, достигнати през януари на тази година.

„Движенията от вчера бяха чиста паника“, коментира Стивън Иннес, управляващ партньор във Vanguard Markets.

Администрацията за енергийна информация в САЩ съобщи в сряда, че запасите от суров петрол са се повишили неочаквано за втора поредна седмица с 2,2 млн. барела при очаквания на анализаторите за намаление с 481 хил. барела.

На ниво от 485,5 млн. барела запасите в САЩ са на най-високото си ниво от юли 2017 г., което е с 8% над петгодишната си средна стойност.

Във вторник Администрацията за енергийна информация намали прогнозата си за световния растеж на търсенето на петрол през 2019 г.

Отрицателната перспектива подтиква мениджърите на хедж фондовете да излизат от позициите си на петролния пазар с най-бърз темп от четвъртото тримесечие на 2018 г. поради нарастващите страхове за здравето на световната икономика.

Ескалиращата търговска война между САЩ и Китай, двамата най-големи потребители на петрол в света, предизвиква най-голяма загриженост сред петролните анализатори, като консултантите и банките намаляват прогнозите си за растежа на търсенето.

Тази година ОПЕК+ ограничи добива на петрол с 1,2 млн. барела дневно, за да подкрепи цените. Срещата на картела е насрочена за края на месец юни, въпреки че е възможно да се проведе и в началото на юли.

Въпреки че Алжир предложи увеличаване на ограниченията в производството на суров петрол, според Goldman Sachs производителите ще задържат сегашните нива на предлагане.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,24% до 1340 долара за тройунция. Среброто и платината отчитат ръст в цената си съответно с 0,18% и 0,28%, докато медта поевтинява с 0,36%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,08% до 96,893 пункта. Доларът поевтинява с 0,13% спрямо йената до 108,36 йени. Австралийският долар отстъпва с 0,25% спрямо американския до 0,6911 долара.

Докъде ще стигне цената на петрола вижте в коментара на Ферейдун Фешараки, основател и председател на FGE, във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

*Информацията е актуална към 8:33 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още