IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският оптимизъм доведе до слабо повишение на петролните цени*

Напрежението в Близкият Изток продължава да бъде във фокуса на трейдърите

10:01 | 14.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола започват втория ден от седмицата със слаби повишения. Оптимизмът се върна сред инвеститорите на фона на очакваното подписване на частична търговска сделка между САЩ и Китай и спада в суровинните запаси на САЩ.

В същото време стихващото напрежение в Близкия Изток ограничава прекомерното увеличение на петролните ценим съобщава CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 9 цента, или 0,14%, до ниво от 64,29 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 58,11 долара за барел, което е повишение от 3 цента или 0,13%.

"Петролните цени се възстановяват скромно, след четири дни на интензивен спад", каза Едуард Моя, анализатор в OANDA, позовавайки се на оптимизма около търговското споразумение и намаляващите опасенията относно конфликта между САЩ и Иран.

Търговската сделка от първа фаза на преговорите между двете най-големи икономики в света ще бъде подписана на церемония в Белия дом в сряда – 15-и януари. Това представлява важна стъпка към окончателното прекратяване на спора, който понижи глобалния икономически растеж и ограничи търсенето на петрол.

От друга страна се очаква запасите на суров петрол в САЩ да са спаднали през миналата седмица. Това посочва предварителна анкета на Ройтерс, чиито резултати бяха публикувани в в понеделник.

Официалните данни от докладите на Американския петролен институт и Администрацията за енергийна информация на САЩ ще бъдат оповестени съответно във вторник и сряда.

Вносът на суров петрол в Китай през 2019 г. е нараснал с около 10% на годишна база поради ръста на търсенето от новите мега-рафинерии в страната, показват данни на митниците.

От своя страна, министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман заяви, че страната му ще работи за стабилността на петролния пазар в момента на засилено напрежение между САЩ и Иран, за да бъдат постигнати устойчиви цени и ръст на търсенето.

Принц Абдулазиз заяви, че е твърде рано да се говори дали Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници от групата ОПЕК +, ще продължат с ограниченията на производството след март.

Цената на златото бележи спад от 0,66% до ниво от 1540,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още