Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Търсенето на петрол в Индия започва да се доближава до предпандемичните нива

Петролният министър Дармендра Прадан очаква търсенето на горива в страната да се възстанови до края на септември

Търсенето на петрол в Индия започва да се доближава до предпандемичните нива

Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg

Най-бързо растящият пазар на петрол в света показва неравномерно възстановяване два месеца след облекчаване на мерките за овладяване на коронавируса, който унищожи търсенето.

Продажбите на гориво през юни се покачват до 88% от нивата през 2019 г. в условията на най-мащабните блокади в света, съобщи министерството на петрола, като се позова на продажбите на трите основни държавни търговци на дребно. Но дизелът и бензинът, двете най-продавани горива и показатели за икономическото здраве на страната, все още изостават, докато продажбите на газ за бита се покачват. 

Още по темата

Данните от юни „са публикувани на фона на постепенното възстановяване на индийската икономика“, посочват от министерството на петрола. Цифрите включват продажбите на трите държавни петролни рафинерии и търговци на дребно Indian Oil Corp., Bharat Petroleum Corp. и Hindustan Petroleum Corp., които заедно контролират около 90% от пазара на петролни горива в страната.

Общите продажби на горива бяха подкрепени от скока при пропан-бутана, който се използва за готвене, като тук се наблюдава увеличено потребление, тъй като хората прекарват повече време в домовете си.

Продажбите на дизел, най-консумираното гориво в страната, достигат 5,5 милиона тона през юни, което е ръст от 20% спрямо май, но все пак на годишна база отново отчита намаление от 17%.

Бензинът също отбелязва увеличение спрямо май, но остава далеч под нивата от 2019 г., докато продажбите на авиационно гориво все още са с 67% под обемите за миналата година, тъй като международните полети остават ограничени, дори когато вътрешните пътувания вече са възобновени.

Понастоящем количествата обработван продукт в рафинериите, собственост на трите държавни компании, в момента е около 85%, което е повече от 55-те процента, регистрирани в началото на април.

Министърът на петрола Дармендра Прадан заяви миналата седмица, че очаква търсенето на горива в страната да се върне към обичайните предпандемични нива до края на септември. Прогнозата му беше сравнително по-оптимистична от тези на Международната агенция по енергетика (МАЕ) и Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК), които не очакват потреблението на гориво в Индия да се възстанови до края на тази година.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Признаците за свиване на американските запаси движат нагоре цената на петрола*