IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на петрол в Китай може да се срине с една четвърт

Експерти очакват цената да падне до под 50 долара за барел

13:03 | 06.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Vivek Prakash/Bloomberg</em></p>

Снимка: Vivek Prakash/Bloomberg

Избухването на коронавируса засяга не само пътуванията, но и инфраструктурата на втората по големина икономика. Китайските енергийни експерти очакват потреблението на петрол в страната да се срине с 25 процента през този месец, съобщава Financial Times.

Ръководителите на някои от най-големите рафинерии в страната очакват търсенето на петрол в Поднебесната империя през февруари да се свие с 3,2 милиона барела на ден в сравнение с предходната година - намаление, което представлява повече от три процента от глобалното потребление. Според данни на Международната агенция по енергетика китайското търсене на петрол през февруари 2019 г. е възлизало на малко под 13 млн. барела на ден.

В Китай въздушният трафик спря почти напълно, редица градове с милиони жители са поставени под карантина, стоманодобивните и нефтопреработвателните предприятия прекратиха производството си. Все още не е ясно какво влияние ще има борбата срещу разпространението на коронавируса върху китайската икономика. Но едно е пределно ясно: Китай, най-големият вносител на петрол в света, ще се нуждае от значително по-малко от очакваното от суровината в началото на годината.

Ето защо на пазара цари голяма несигурност. Най-важният референтен показател, цената за петрола от сорта Брент, се котира на ниво от около 55,72 долара за барел (159 литра). В началото на седмицата стойността на „черното злато" достигна най-ниското си ниво от повече от година. Като цяло петролът поевтиня с около 20 на сто след средата на януари.

„Епидемията нанесе огромен удар върху нашата компания", заявява старши мениджър на китайска рафинерия пред в. Financial Times. Висш мениджър в друга рафинерия пояснява, че ако разпространението на вируса достигне пика през следващите седмици, търсенето на петрол в Китай през март може да е с поне 10 процента по-ниско, отколкото преди година.

Във вторник посланикът на Китай за международните организации Уан Кун пристигна в централата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) във Виена. Спадът на цените на петрола оказва двойно влияние на ОПЕК. В много от държавите членки на петролния картел държавната петролна компания е монополист, а държавните бюджети зависят от приходите на държавните корпорации. Да вземем за пример Саудитска Арабия, най-големият производител на петрол в ОПЕК. Той се нуждае цената на петрола да е поне 80 долара за барел, за да има балансиран държавен бюджет.

В същото време Китай е важен клиент на петрол от т. нар. алианс ОПЕК+. Той се състои от 24 държави, включително 14-те държави членки на ОПЕК и десет други съюзни държави износителки на петрол, преди всичко Русия. Алиансът представлява около половината от производството на петрол в света.

Изпълнителният директор на една от независимите китайски рафинерии казва пред Financial Times, че компании като него са особено силно засегнати от продължаващата епидемия, защото са свили темпото на преработката на суров нефт поне наполовина. Ежедневната продажба на редица продукти, като нефт за отопление и асфалт, е намаляла с 90 процента от края на януари, докато материалните запаси са се увеличили с над 50 процента.

Експерти се опасяват за най-големия ценови шок след икономическата и финансова криза през 2008 и 2009 г. Агнес Хорват, главен икономист на петролната и газова компания MOL, заяви пред германския Handelsblatt, че китайското дневно потребление на ден вече е спаднало с 20 процента.

„Бъдещото въздействие в крайна сметка ще зависи от това как вирусът се разпространява и развива“. В краткосрочен план тя смята, че е вероятно да има още лоши новини още по-голям натиск върху цените на петрола.

„Виждаме цени малко под 50 долара“, казва главният икономист. Подобно мнение застъпва петролният експерт Дейвид Уех от JBC Energy. „Цени на Брент под 50 долара за барел вече не могат да бъдат изключени, но под 40 долара мисля, че е много малко вероятно да паднат".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още