IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на природен газ по света ще се удвои до 2040 г.

Природният газ ще играе все по-важна роля в оформянето на нисковъглеродна енергийна система, прогнозират от Shell

21:30 | 20.02.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Търсенето на втечнен природен газ (LNG) в света е нараснало с 12,5% и е достигнало 359 млн. тона миналата година, показва ежегодният доклад „Перспективи пред LNG на Royal Dutch Shell, цитиран от CNBC.

Цитирайки прогнози, Shell съобщи, че се очаква търсенето на втечнен газ да се удвои до 2040 г. до 700 млн. тона, а природният газ ще играе „нарастваща роля в оформянето на по-нисковъглеродна енергийна система“.

Shell допълва, че вносът на LNG в Китай е нараснал с 14% миналата година, а вносът на Бангладеш, Индия и Пакистан е достигнал 36 млн. тона, което представлява ръст от 19 на сто.

„Глобалният пазар на втечнен газ продължава да се развива през 2019 г., като търсенето на LNG и природен газ за енергийния и неенергийните сектори расте“, казва Маартен Ветселаар, директор на отдел за газ и нови енергии в Shell.

„Рекордните инвестиции в доставки ще отговарят на растящата нужда на хората от по-гъвкави и чисти фосилни горива“, допълва той.

„Въпреки че пазарът днес е слаб заради рекордното ново предлагане, две последователни меки зими и положението с коронавируса, очакваме равновесието да се завърне благодарение на комбинация от траен ръст на  търсенето и намаляване на новото предлагане до 2025 г.“, казва Ветселаар.

Втечненият природен газ е газ, който е охладен и е превърнат в течност. Това улеснява както съхраняването, така и транспортирането му. Според Администрацията за енергийна информация на САЩ „обемът на течността е 600 пъти по-малък от газообразната форма“.

Въпреки че природният газ е фосилно гориво, Международната агенция по енергетика (МАЕ) счита, че горенето му за получаване на енергия „води до по-малко вредни емисии от почти всички видове замърсители на въздуха и въглероден диоксид в сравнение с горенето на въглища и петролни продукти за производството на същото количество енергия“.

През 2019 г. МАЕ съобщи, че „преминаването от въглища към газ“ е спестило близо 500 млн. тона въглероден диоксид от 2010 г. насам.

Според МАЕ потреблението на природен газ е нараснало с 4,6% през 2018 г., като 80 на сто от растежа от 2010 г. насам е бил съсредоточен в САЩ, Китай и Близкия изток, уточнява организацията. Според МАЕ „революцията на шистовия газ“ в САЩ е в разгара си.

Според данни на МАЕ производството на сух шистов газ в САЩ е възлязло на приблизително 20,95 трлн. куб. фута през 2018 г. Това се равнява на близо 69% от производството на сух природен газ отвъд океана преди две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 4 години
и кво ми е нисковъглеродното на газа ? :) за спалите в училище, първия урок по органична химия (май в 7ми клас беше) започна с етан-а и метан-а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още