IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на злато и петрол намери подкрепа след Бернанке

Цената на златото напредна с 0,85%, отбелязвайки втори пореден растеж на седмична база

09:20 | 22.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Търсенето на злато и петрол намери подкрепа след Бернанке

Фючърсите върху златото приключиха петъчната сесия малко под 1-месечния връх след изявлението на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке пред щатскатa Камара на представителите.

Движенията в цената на златото през тази година до голяма степен са продиктувани от очакванията за това дали централната банка на САЩ ще прекрати програмата си за количествени улеснения по-рано от очакваното.

Фючърсите върху благородния метал с доставка през август поскъпнаха с 0,8% в петък, приключвайки седмицата при ниво от 1 295,05 долара за тройунция. Стойността намери подкрепа при 1 242,35 долара за тройунция – най-ниското ниво от 10-ти юли насам, при краткосрочна съпротива от 1 301,75.

На седмична база цената на златото напредна с 0,85%, отбелязвайки втора поредна седмица на растеж.

Стойността на златото нарасна до 1-месечен връх от 1 299,45 долара за тройунция в сряда, след като Бен Бернанке заяви, че темпото на покупки на облигации от страна на централната банка няма да бъде константа в бъдеще. В първия ден от речта си пред Конгреса той отново повтори, че централната банка ще продължи да поддържа своята гъвкава парична политика в обозримото бъдеще.

Централният банкер добави, че Фед може да се ограничи своята 85-милиардна месечна програма за изкупуване на активи по-късно тази година и да я преустанови в средата на 2014 г., ако икономическата обстановка го позволява.

Ценният метал изгуби близо 23% от началото на годината на фона на опасенията на инвеститорите, че Фед ще започне поетапно ограничаване на стимулите си. Програмата за покупка на облигации и други активи подтиква цената на златото в посока нагоре, тъй като инвеститорите използват благородния метал като хедж срещу инфлационните рискове от свободни парични политики.

При търговията с други благородни метали среброто с доставка през септември поскъпна с 0,4% в петък, приключвайки седмицата на ниво от 19,46 долара на тройунция. Въпреки скромния ръст в последната сесия фючърсите върху метала изгубиха 2,15% на седмична база.

Фючърсите върху медта с доставка през септември поскъпнаха с 0,5% в петък, за да затворят седмицата при 3,146 долара за паунд. Стойността на червения етал намери подкрепа в петък, след като китайската централна банка обяви, че премахва долната граница на лихвените проценти на банките, което се очаква да спомогне за привличане на повече кредитополучатели.

Китайската икономика е най-големият консуматор на мед в света, заемайки почти 40% от общото потребление в световен мащаб през изминалата година.

Въпреки оптимистичното представяне в петък цената на червения метал се смъкна с 0,25 на сто спрямо седмица по-рано.

Търгуваните на Нюйоркската борса петролни контракти завършиха петъчната сесия на най-високото си ниво от март 2012 г. на фона на признаците за подобряване на търсенето от страна на САЩ след речта на Бернанке.

Фючърсите върху лекия суров петрол WTI с доставка през септември поскъпнаха с 0,4%, за да завършат седмицата на ниво от 108,23 долара за барел.

По-рано през деня стойността на „черното злато“ нарасна до сесиен връх от 108,92 долара за барел – най-високият резултат от 3 март 2012 г. На седмична база петролните фючърси напреднаха с 2,1 на сто, отбелязвайки четвърта поредна седмица на растеж.

Цената на петрола бе подкрепена и от публикувания в сряда доклад за наличността на суровината в САЩ, според който запасите от WTI са спаднали с 6,9 млн. барела през изминалата седмица в сравнение с очакванията за спад от 2 млн. барела.

Съединените щати са най-големият консуматор на енергийната суровината в света, заемайки близо 22 на сто от световното търсене на петрол през 2012 г.

Търгуваният на Лондонската борса конкурентен сорт брент с доставка през септември изгуби 0,2% в петък, приключвайки седмицата на ниво от 108,48 долара за барел.

Стойността на брента се понижи с 0,3% през седмицата, като спредът между него и суровия петрол WTI достигна минималните 0,25 долара за барел в края на търговията в петък. По-рано през сесията американският суров петрол с доставка през септември достигна стойност с 0,05 долара над брента за първи път от октомври 2010 г.

Спредът между контрактите върху двете суровини навлезе в низходящ тренд през последните месеци на фона на подобряването на производствената перспектива в Северно море и сигналите за намаляващите запаси в Кушинг, Оклахома – основният разпределителен център на суровината в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още