IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна предлага пътна карта за санкции срещу руския енергиен сектор

От началото на войната в Украйна ЕС плаща на Русия средно по около 800 млн. долара на ден за изкопаеми горива

14:58 | 10.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Постепенен отказ от покупките на руски петрол и природен газ, както и специални методи за заплащане, предлага международната група, сформирана от Украйна, която анализира санкциите срещу Русия. Експертите работят под председателството на началника на кабинета на украинския президент Андрий Ермак и бившия съветник на американския президент по национална сигурност Майкъл Макфол, който днес е председател на Института по международни изследвания Фриймън-Спогли към Станфордския университет.

Те са подготвили пътна карта на санкциите за енергийния сектор на Русия, посочват от пресцентъра на Президентството на Украйна. В документа е отбелязано, че международните експерти подкрепят предложението на Европейската комисия за ембарго на руския петрол и препоръчват постепенно ограничаване на вноса на природен газ.

Работната група предлага и различни механизми за реализацията, като например налагане на допълнителни мита и такси върху вноса на руски енергоизточници. В допълнение средствата, плащани за руския природен газ, могат да влизат в специална ексроу сметка, тоест плащанията в нея да са под условие.

Работната група обръща внимание и на някои от начините за избягването на санкциите, особено при доставката на енергийни суровини чрез танкери.

Русия използва своите изкопаеми горива като оръжие и е важно Европа да намали зависимостта си от тях, се казва още в предложената пътна карта. От началото на военната инвация в Украйна страните от ЕС плащат средно по около 800 млн. долара на ден за енергийните доставки от Русия.

Подобни са изчисленията и на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA) - от 24 февруари до 10 май страните от ЕС са платили 59 млрд. евро за руски енергоизточници.

Работната група отбелязва, че пътната карта, която са разработили, може да бъде използвана не само от държави, но и от частни компании. Понижаването на приходите от търговия с петрол и природен газ намалява възможността на Москва да финансира войната в Украйна, допълват те.

Един от съветниците на украинския президент Михайло Подоляк коментира в Twitter, че ако Европа забрани вноса на петрол и природен газ от Русия, то това може да бъде завинаги, независимо от изхода на войната в Украйна. Русия се превърна в държава с непрогнозируемо поведение, с която не трябва да имаш търговски отношения, пише той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още