IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ултрабързо развиващият се проект "Зохр"

Eni откри газовото находище в средата на 2015 година, а плановете са добивът да започне до края на тази година

20:41 | 05.01.17 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Газовото находище „Зохр“ край бреговете на Египет беше открито в средата на 2015 година, а добивът от него може да започне още в края на тази година. „Ултрабързото“ развитие на проекта беше потвърдено на среща между президента на италианската Eni Клаудио Дескалци и президента на Египет Абдел Фатах ел Сиси.

Разговорът между двамата се е провел на 4 януари в Кайро, съобщават от пресцентъра на италианския енергиен гигант.

По време на срещата в египетската столица са били обсъдени плановете за работата на Eni през тази година. През 2016 година италианската компания инвестира 2,7 млрд. долара в Египет. Eni присъства в страната от 1954 година чрез своята дъщерна компания IEOC.

Отношенията между Италия и Египет обаче са доста обтегнати на институционално ниво. През април Рим изтегли посланика си в Кайро в знак на протест срещу бавното разследване на смъртта на италиански изследовател в страната. През декември поста премиер на Италия пое бившия външен министър в кабинета на Матео Ренци. Паоло Джентилони вече коментира, че контактите между прокуратурите на двете страни се подобряват и Италия отново ще има посланик в страната. 

Замразените контакти между Италия и Египет обаче не пречат на работата на Еni. Компанията е част от консорциума, която ще разработва „Зохр“. В средата на декември стана ясно, че към него се присъединява и руската „Роснефт“.

Находището е едно най-голямите в Средиземно море. Оценката е, че залежите са около 850 млрд. куб. метра природен газ. То може да се окаже решаващо в плановете на ЕС за диверсификация на пътищата и източниците на енергийни източници. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още