Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Уранът е най-добре представящата се стока на пазарите заради коронавируса

Цената на радиоактивния метал се повишава с 31% предвид опасенията за смущения в доставките и силно свития добив

Уранът е най-добре представящата се стока на пазарите заради коронавируса

Снимка: Meg Roussos/Bloomberg

Повечето стоки понасят тежък удар заради кризата с коронавируса Covid-19. Това обаче не се отнася за цените на урана, пише Bloomberg.

Радиоактивният метал, който се прилага в енергетиката, поскъпва с 31% тази година, което го превръща в най-добре представящата се стока в света. Ръстът е стимулиран от спирането на работата в мините за добив на уран заради социалната изолация и икономическата блокада. Това доведе до спад на производството с над една трета на фона на относително стабилното търсене от електроцентралите.

Въпреки че търсенето на енергия, включително ядрена, намалява заради пандемията, много ядрени електроцентрали продължават да работят. Все пак инсталациите, работещи с въглища и газ, са по-лесни за включване и изключване от ядрените съоръжения дори ако търсенето на електроенергия намалява, коментира Ник Пикард, портфолио мениджър в Horizons ETFs.

Урановата промишленост изпадна в затруднение след ядрената авария във Фукушима, Япония, заради земетресението и последвалото цунами. Това доведе до затварянето на повечето ядрени реактори в Страната на изгряващото слънце и до преосмисляне на ядрената енергетика в целия свят, посочва информационната агенция.

Това превключване доведе до силен ръст на запасите от уран в складовете, което срина цените със 75% спрямо максимумите, достигнати през 2011 г.

Още по темата

В отговор на ниските цени два индустриални гиганта - Kazatomprom и Cameco Corp., през последните три години ограничават добивите, за да намалят глобалното пренасищане. Кризата с Covid-19 ускори този процес.

Kazatomprom, най-големият производител на уран, обяви по-рано през април, че намалява оперативните дейности на своите уранови мини в Казахстан за около три месеца. Cameco допълнително намали производството в Cigar Lake в Канада, най-голямата в света мина за уран, за неопределено време.

Спиранията в последните три седмици свиха световното производство с 35%, според анализатора от Cantor Fitzgerald Майк Козак.

Както и в други страни, американските реактори се считат за основна инфраструктура, а комуналните компании прилагат планове за устойчивост, за да гарантират, че те остават в експлоатация, за да поддържат енергийния поток. През март Комисията за ядрено регулиране издаде насоки за компаниите за комунални услуги, които могат да въведат по-дълги смени за работниците, ако е необходимо, както и да отложат някои проверки.

Фючърсите на урана, търгувани на Нюйоркската стокова борса, поскъпват с 36% от средата на март до 32,5 долара за 1 паунд (малко над 450 г). Акциите и борсово търгуваните ETF-и последваха ралито. Книжата на Cameco, Uranium Participation Corp., North Shore Global Uranium Mining ETF и Horizons Global Uranium Index ETF поскъпват с по поне 50% от дъната, отчетени през март.

Увеличенията могат да бъдат устойчиви. Настоящият сценарий има потенциал да се превърне в „повратна точка на 10-годишния мечи пазар“, казва анализаторът на Scotiabank Орест Уоукодоу в бележка от 13 април.

Подхранването на ралито на цените на урана демонстрира страха от възможността да бъде осигурено бъдещото снабдяване. Компаниите обикновено държат запас за 1,5 – 5 години като хеджиране срещу логистични трудности. Съвсем наскоро ядрените предприятия, най-големите клиенти, успяха да допълнят инвентара си от излишните запаси, натрупани по целия свят.

С няколко сътресения на доставките и цените обаче, които удрят пазара, клиентите може да стигнат до там да се борят за суровина, посочва Ник Козак.

В допълнение пандемията забавя доставките по въздух, море и суша. „В индустрията важното е да има мобилност на запасите“, коментира и говорителят на Cameco Джеф Хригориу в имейл.

В тази връзка ситуацията може да се влоши. „Историята предполага, че мобилността намалява на пазарите с нарастващи цени, тъй като намалява и сигурността на доставките“, допълва Хригориу.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
2
 
4
 
13
zelka007 до: Императорът
преди 5 месеца
в бг няма богати находища на уран баце . доказани запаси за около 35х.т. средоточени в 47 находища . всичките са с ниска концентрация , демек зверска минна дейност по извличане на уранът . не , благодаря ! имаме много по-ценни неща в държавата ни . земя , която ражда , животновъдство , хора ... добива се уран икономически изгодно в поне 10 пъти по-високо концентрация по света и на големи разстояния от населените места . в казахстан , австралия , канада ... мините са на по 200-300км от най-близките населени места . у нас това нема как да стане , държавата ни на шир е толкова ... трябва вода за добивът , а у нас водата е кът , БГ не е богата на вода ... тъй че с добивът до тук . НЕ !

на ядрените мегаломански субсидирани бетонни паметници , импе , има алтернативи бол ... вятър , слънце , вълни , геотермални ...

да ти шушна няколко новини ...

някакви хамерикансци са докарали 47,1% кпд на фотоволтаична клетка . знаеш ли какво означава това ?! в скоро време от един качествен модерен панел 2х1м вместо 300 вата пикова мощност ще вадиш 1000 и отгоре ...

а комшиите дали ще строят ядрени централи не знам , ама виж това ...

https://www.thinkgeoenergy.com/turkey-targets-2000-mw-geothermal-power-generation-capacity-by-2020/

в БГ м/у другото има потенциал за поне 1000МВт ... ама това е друга тема ... :)))
1
 
4
 
12
Toranaga до: Императорът
преди 5 месеца
ние (Бг) не сме в играта както винаги, когато има печалби ...
2
 
5
 
11
ing5rov до: bgMan
преди 5 месеца
грамотните и честни хора не се занимават с политика . тъй че това еположението.
1
 
7
 
10
bgMan до: Императорът
преди 5 месеца
А защо сме от вторите, щом имаме богати находища на уранчец?

Щото нямаме собствени ядрени технологии. А всичкото зло идва оттам дето нямаме грамотни политици и правителства, които да повярват, че е по-добре за България да се развиват научно-изследователски дейности и модерни производства вместо да се краде и присвоява.
4
 
4
 
9
преди 5 месеца
Ами "Зелената сделка " не се ли представя добре ?!

Още от Суровини
Над 60% от световното търсене на злато е за бижута и инвестиции