IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успокоението на пазарите се пренесе и към стабилизиране цените на петрола*

Златото продължава да поевтинява заради засилване на рисковия апетит

10:41 | 20.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се задържат стабилни във вторник поради оптимизма, че търговското напрежение между САЩ и Китай ще се успокои, а големите икономки ще  отпуснат различни стимули в отговор на възможно забавяне на растежа, съобщава CNBC.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,27% до 56,36 долара за барел, след като стойността им напредна с 2,44% в предишната сесия. Сортът Брент отчита ръст в цената си с 0,25% до 59,81 долара за барел след поскъпване с 1,88% в понеделник.

Вчера стана ясно, че САЩ ще удължат с още 90 дни облекченията от санкциите срещу китайската компания Huawei Technologies, чиято цел е да предпази от налозите някои мобилни мрежи в провинцията, както и други американски потребители. Това е сигнал за леко смекчаване на търговския конфликт между двете най-големи икономики в света.

В същото време пазарите на акции по целия свят се успокоиха в началото на новата седмица благодарение на нарастващите очаквания за предприемане на действия в отговор на забавянето на растежа.

Новите по-ниски лихви по кредитите вече са факт в Китай, след като Китайската централна банка заяви, че ще подобри механизма, използван за определяне на основната лихва по кредитите от този месец. Германското правителство пък изрази готовност да поеме нов дълг в отговор на евентуална рецесия.

Ръстът на цените на петрола обаче е ограничен заради последния доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), в който беше посочено, че има опасения относно растежа на търсенето на петрол.

Трейдърите следят и за сигнали на напрежение в Близкия изток, след като САЩ нарекоха освобождаването на ирански танкер за неуместно и предупредиха Гърция и средиземноморските пристанища да не помагат на кораба.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,31% до 1506,90 долара за тройунция. Ценният метал изгуби над 1% от стойността си в предишната си сесия заради засилването на рисковия апетит.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,04% до 98,39 пункта. Доларът поевтинява с 0,15% спрямо йената до 106,48 йени. Австралийският долар поскъпва с 0,24% спрямо американския до 0,6780 долара.

*Информацията е актуална към 9:58 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още