IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличаването на суровинния внос в Китай оскъпи петрола*

Инвеститорите вече насочват вниманието си към срещата на ресорните министри на държавите от ОПЕК+ през тази седмица

09:29 | 17.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Цените на петрола се повишават в понеделник, стимулирани от плановете на Китай да внесе големи количества от американската суровина през август и септември, противно на опасенията относно забавеното възстановяване на търсенето след пандемията от коронавирус и ръста на запасите, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,80%, или 0,36 долара, до ниво от 45,16 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 42,41 долара за барел, което е повишение от 0,40 долара, или 0,95%.

Китайските държавни петролни компании предварително са резервирали танкери, за да транспортират най-малко 20 милиона барела американски петрол през август и септември. Това беше съобщено в петък в светлината на увеличените енергийни и селскостопански покупки от страна на Поднебесната империя преди прегледа на търговската й сделка от първа фаза със САЩ.

Рекордния внос и намаляването на ограниченията срещу COVID-19 в световен мащаб подкрепиха цените на петрола, въпреки че се очаква новите вълни на заразата в няколко страни отново да понижат потреблението.

От ANZ изчисляват, че търсенето е нараснало 8 милиона барела на ден през последните четири месеца до 88 милиона барела на ден и отчита спад с 13 милиона барела на ден на годишна база.

Инвеститорите вече насочват вниманието си към срещата на ресорните министри на членките от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, колективно известни като групата ОПЕК+. Заседанието ще се проведе на 19-и август, ден по-късно от предварително планираното.

Т.нар. Съвместен комитет на министрите за мониторинг, следи за съкращенията в добива на страните от ОПЕК+, договорени по-рано тази година. През миналия месец комитетът препоръча намаляване на съкращенията от 1-и август до около 7,7 милиона барела на ден от рекордното 9,7 милиона барела на ден, договорени през май.

Междувременно в Съединените щати броят на работещите през миналата седмица обекти за добив на нефт и природен газ е останал на рекордно ниско ниво за 15-та поредна седмица, въпреки че по-високите цени на петрола подтикнаха някои производители да започнат отново сондажите си.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,13% до ниво от 1952,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:48 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още