IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличението на американските запаси дръпна надолу цената на петрола*

Фактор за помраченото настроение на пазарите са и прогнозите за по-слабо търсене

10:40 | 15.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на петрола се намира на червена територия в сряда сутрин на фона на съобщения за ръст на американските резерви и очаквания за по-слабо търсене.

Американският лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтинява с 0,22% до 66,89 долара за барел малко преди 10 ч. българско време.

От своя страна международният бенчмарк Брент остана без значителна промяна със спад на цената от минималните 0,03% до 72,44 долара за барел.

Американските резерви от „черно злато“ са нараснали с 3,7 млн. барела в седмицата до 10 август, като вече са в размер на 410,8 млн. барела, заявиха от частната индустриална група American Petroleum Institute (API). Само запасите в съоръжението за доставки в Къшинг, Оклахома са се увеличили с 1,6 млн. барела.

„Цените на петрола... се понижиха, след като данните за наличността на API показаха неочаквано увеличение на суровия петрол миналата седмица“, посочи Уилям Олафлин, инвестиционен анализатор към австралийската компания Rivkin Securities.

Официалните данни на Вашингтон за петролните резерви на страната се очаква да бъдат публикувани по-късно в сряда.

Настроенията на пазара са помрачени и от влошаването на икономически прогнози, които могат да започнат да се отразяват върху търсенето на „черно злато“, смятат търговци.

Основният индикатор на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), който включва западните развити икономики плюс Китай, Индия, Русия, Бразилия, Индонезия и Южна Африка, отбеляза ръст през януари, но след това се понижи под прогнозите през май и юни.

Обемът търгувани стоки в световен мащаб също се покачи до почти 5,7% на годишна база, но след това спадна почти наполовина до под 3% до май, по данни на холандската Служба за анализ на икономическите политики.

От изследователската фирма BMI Research заявиха, че петролните пазари ще имат затруднения с намирането на посока, тъй като „несигурността както от влиянието върху доставките на иранските санкции, така и ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай продължава“.

Междувременно цената на златото също се понижава с 0,46% до цена от 1195,20 долара за тройунция минути след 10 ч.

*Информацията е актуална към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още