Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Венецуела намали целта си за добива на петрол до 1 млн. барела

Това е третата корекция на PDVSA, откакто президентът Николас Мадуро постави амбициозна цел за добив от 2 млн. барела в началото на 2020 г.

Венецуела намали целта си за добива на петрол до 1 млн. барела

Снимка: Bloomberg L.P.

Държавната петролна компания на Венецуела PDVSA намали целта си за производство с една трета, тъй като годините на корупция, изтичане на таланти и неадекватни инвестиции осакатиха енергийната инфраструктура на страната, съобщава Bloomberg.

PDVSA намали целта си за дневния добив до 1 милион барела спрямо обявената през януари цел от 1,5 милиона барела, според документ на компанията, видян от Bloomberg. 

Още по темата

За басейна на река Ориноко, където се произвежда по-голямата част от суровия петрол в страната, PDVSA понижи целта си до 650 000 барела от почти 1 милион барела преди това.

Заради многогодишното хронично лошо управление, усилията за национализация, които прогониха много чуждестранни сондажни компании, и строгите санкции, които изолират PDVSA, социалистическото правителство на Венецуела беше принудено да преразгледа производствените цели за трети път, откакто президентът Николас Мадуро постави амбициозна цел за добив от 2 милиона барела през януари 2020 г.

„Венецуела започва да възстановява – със собствена сила, със собствени усилия – производството на петрол“, изтъква Мадуро по време на интервю за Bloomberg през юни. „Имаме големи цели за тази година“, добавя той.

Коментарите на Мадуро бяха подкрепени от министъра на петрола Тарек Ел Аисами, който посочи, че чуждестранните инвестиции ще се върнат в страната и дългите опашки по бензиностанциите ще изчезнат.

На фона на растящото търсене на енергия след пандемията от коронавирус и затягането на глобалните доставки на петрол, фючърсите върху Брент поскъпнаха с почти 60 на сто през тази година, като са напът да достигнат най-високото си ниво от 2009 г.

PDVSA сега е фокусирана върху „възстановяване и стабилизиране на производството“ от 2022 до 2025 г., според документа.

Планът има две ключови цели: осигуряване на постоянен поток от петрол за доставка на местните рафинерии и преобразуване на останалата част от суровия суров в търговски клас, подходящ за износ. Голяма част от петрола в страната е с толкова голяма гъстота, че се нуждае от разреждане с добавки като нафта, преди да може да бъде изпратена отвъд граница.

Дори и с понижение от 500 хил. барела целта за добив може да се окаже трудна за постигане, като се има предвид, че производството на компанията възлизаше на 527 000 барела към септември, според Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). В своя пик през 90-те години на миналия век южноамериканската страна - дом на най-големите доказани петролни запаси в света - изпомпва 3,5 милиона барела на ден, нареждайки се на второ място по добив след Саудитска Арабия сред членовете на ОПЕК.

По статията работи: автор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Данните за свити резерви в САЩ повишават цената на петрола*