IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела вече ще обявява цената на петрола си в юани, а не в долари

Към края на седмицата котировките на венецуелския петрол са закрили търговията на ниво 306,26 юана (46,76 долара за барел)

16:47 | 16.09.17 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Венецуела се отказва да публикува цената на петрола си в щатски долари и започна да използва за целта юани. Това обяви късно снощи президентът Николас Мадуро, цитиран от ТАСС. 

"Вече продаваме петрол и цялата си продукция, използвайки валутна кошница, и вече определяме цената на петрола в юани", каза държавният глава. По думите му страната е била принудена да прибегне до това решение, след като преди три седмици президентът на САЩ Доналд Тръмп въведе "незаконни, необосновани и провокативни санкции" срещу Венецуела".

По данни на венецуелското министерство на петролната промишленост към края на седмицата котировките на венецуелския петрол са закрили търговията на ниво 306,26 юана (46,76 долара за барел). 

Миналата седмица Мадуро обяви, че Венецуела се кани да използва юани, евро, йени, рупии и други валути при международни плащания, за да "се освободи от долара". 

През август Тръмп подписа указ за въвеждане на финансови санкции срещу Венецуела. На американските компании са забранени сделки с нови облигации и ценни книжа, емитирани от правителството и държавната петролна компания на Венецуела, със срок на погасяване съответно, над 30 дни и над 90 дни.

 /БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
Прочвте ли линка?Данните са официални и вкл за 2016...Повече нема какво да кажа, там си е написаноАз по памет не цитирам. Нямаш широка обща култура, а ниско ниво на информираност. Правиш си кефа, ама ставяш за смях....Копейки:?! Брат, ти наистина си тотален ***, верноНямам нищо против да си мериме заплатите , ама ще загубиш, гаранция !!! 6 езика, брат + старогръцки. Умножавам, деля, пиша правилно и куп още други неща. И не голословничаЗа разлика от тебе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Да си прос е все едно да си умрял ... не гознаеш , ама си проблем за околните !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 1
Lucifer
преди 6 години
Тоя сайт стана *** за хора с "широка обща култура", на времето им викахме: "всестранно развити" многознайковци или дървени философи. Даже и да беше прав, със самочувствието си за обща култура направо си преял (бабичосал), защото ама хич даже я нямаш...Стоянеее, Стояне....да ти имах общата....айде, със здраве...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 6 години
Вие господин майна, нали бяхте от тези с "левия мигач"? Единственото което ме вълнува е разгрома на русофилската с.*** и и.змет, която се опитва да отрови нормалния живот на народа ни. Цялата ш.айка продажници, готови да изтъргуват и майка си срещу рубли, не заслужават и няма да се наричат българи. Знам че най-лесно е да се клеймят по сайтовете тези р.одоотстъпници и ренегати, но бъдете уверени развръзката предстои. Изгонването на руския с.лугинаж от родината ни е морално задължение на всеки нормален гражданин на страната. Да живее България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
Абе бий му минуса на аналфабета и въобще не се занимавай с него ,че се размиеисва още ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 6 години
Просто имам широка обща култура(несравнима с твоята) и не ми се налага често да ровя. Такива данни бях чел преди няколко години. Оттогава добива на нефт във Венецуела пада(от 5 на 3 млн барела дневно, цитирам по памет), изпортиха се и отношенията със САЩ. Не ми се плаща да се ровя из сайтовете, да давам линкове за да заработвам копейки. Достатъчно ми е че Ви(конкретнио Вас) превъзхождам в познанието, за което съм положил нужните усилия. В този сайт си правя кефа. А колкото до това дали ще намалят повечето конфузни ситуации, не се притеснявам. Ползвам руски и английски, умножавам трицифрено по четирицифрено число наум. Ат Вие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 11
lozkhris
преди 6 години
Когато пишеш с уверен апломб за нещо е хубаво да проверяваш официалните данни, защото в противен случай рискуваш да станеш за смях / не, че ще ти е за пръв път де, ама все пак/ !! Най-големият вносител на петрол в Щатите е Канада, която внася повече от 3 / три / пъти повече от Саудията - вторият по големина ! Едва след това идва Венецуела, чийто дял обаче е съизмерим с този на 4-я и 5-я в списъка, Мексико и Колумбия. Хубаво е да се научиш да работиш с Гугъл - that will cut down most of the confusion...стига да можеш да си формулираш търсенето на сносен английски, естествено.https://***.eia.gov/dnav/pet/pet_move_impcus_a2_nus_epc0_im0_mbblpd_a.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 5
ivancholak
преди 6 години
тез трилиони нали знаеш що са купувани, и дали не са ги "избили" вече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
mrynmryn
преди 6 години
Викаш Китай, който държи 1.2трлн от външния дълг на САЩ, иска долара да падне? Интересна логика... А към Стоян Петров, Венецуела не внася в САЩ, а го праща за преработка, тъй като техният нефт е "тежък" и има нужда да се преработи, за да може да се ползва. От там внасят под 5-6-7% нещо от сорта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 7
Lucifer
преди 6 години
Венецуела, Китай, Русия и Иран със сигурност ще заменят $ на всяка цена, каквото и да им струва! А това вече е баш санкция на санкциите! После вероятно и мн. други ще ги последват. Така че този процес може да продължи дълго а може и да предизвика финансово цунами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още