IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуелски петрол за половин милиард очаква нови собственици в открито море

Заради американските санкции производството на страната остава без купувач, а мястото за неговото съхранение също бързо свършва

22:48 | 26.02.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Венецуела вече няма къде да съхранява суровия си петрол, който малко страни се осмеляват да купуват заради санкциите срещу страната. Това принуждава Каракас да намали производството във времена, когато светът е зажаднял за тежък нефт с високо съдържание на сяра.

Армада от 16 кораба превозва на борда си 8,36 млн. барела венецуелски петрол на борда на стойност половин милиард долара плават край бреговете на страната, тъй като не могат да им бъдат намерени купувачи след американските санкции в сектора от януари. Това показват данни за доставки и движение на кораби, събрана от Bloomberg.

Петролни предприятия собственост на държавната PDVSA съвместно с „Роснефт“, Chevron, Total и Equinor, които преработват венецуелската суровина в петрол, който рафинериите могат да обработват, тази седмица е трябвало да намалят производството си, тъй като вече не им достига място за складиране на продукция.

Според друг източник съвместното предприятие на PDVSA и „Роснефт“ – Petromonagas, вече изобщо не обработва петрол, тъй като няма място за съхранение.

И тъй като в момента са останали твърде малко желаещи да купуват венецуелски нефт, алтернатива за PDVSA е  да товари част от суровината на танкери, за да отвори място за нова продукция, а предприятията да работят на по-ниски обороти.

Затрудненията на Венецуела подчертават ефекта, който американските санкции имат върху PDVSA. Доставките за САЩ, които доскоро бяха най-големият потребител на суровината, пресъхнаха. Без достъп до американската финансова система, която много рафинерии и търговски къщи използват, държавната компания трудно намира клиенти извън утвърдените си купувачи като Индия и Китай, на които дължи петрол в замяна на стари заеми.

И докато Венецуела има трудности с това да продава суровината си, то останалата част от света се затруднява с това да намери тежък петрол, след като Канада въведе самоналожени ограничения на производството си, както и страните от ОПЕК и техните партньори.

Свиването на доставките за тежък петрол доведоха до поскъпване на колумбийския бенчмарк Castilla, който е основен конкурент на венецуелския на глобалния пазар. Сортът с доставка през март се търгува с 4 долара по-малко от курса на сорта Брент. За сравнение доставките през февруари са се търгували при цена с 9,80 долара по-ниска спрямо международния бенчмарк.

Минути преди края на борсовата сесия в САЩ сортът Брент се търгува при цена от 65,53 долара за барел, което представлява поскъпване от близо процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 11
Valentin13
преди 5 години
не е толкова ясно, но разбира се, който се е противопоставил на Тръмпича бял ден не е видял. така че аз залагам на Бразилия и може би Поднебесната Империя. а Северната Империя пак ще плаче в ъгъла. както на онази хубава картина от детството ми "Опять двойка ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
zelka007
преди 5 години
Си Дзи и *** предполагам ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
julian12
преди 5 години
Вече знаем кой ще е новия собственик. Не си хабете мастилото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още