IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влиянието на ОПЕК на петролните пазари е очевидно

Възстановяването на американската шистова индустрия е твърде бавно, за да обърне движението на петролните цени, смята анализатор

20:29 | 08.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Неочакваното решение на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, водени от Русия, да запазят досегашните производствени съкращения, доведе до нов скок в цените на петрола. Това показа, че алиансът продължава да контролира пазара, според Vitol Group, най-големият независим търговец на петрол в света. 

„Пазарът ни казва, че ОПЕК+ го контролира“, изтъква за Oilprice Майк Мюлер, ръководител на азиатските операции на Vitol.

Според неговите думи това ще доведе до свиване на петролните запаси, което ще повлияе възходящо върху цените на суровината.

Миналата седмица страните от ОПЕК+, ръководени от Саудитска Арабия и Русия, изненадаха пазара като решиха да запазят нивата на съкращение в производството на петрол през април, с малки изключения при Русия и Казахстан, които ще могат да увеличат добива съответно със 130 000 и 20 000 барела на ден.

Пазарът и трейдърите очакваха съвсем различен изход от двудневната среща, като се позоваха на сигналита от Рияд да се пренасочи към постепенно частично възстановяване на производството, след като в началото на годината реши да задълбочи съкращенията за февруари и март. Вместо това саудитците запазиха въведените допълнително 1 млн. барела съкращения и през април.

Саудитският енергиен министър принц Абдулазиз бин Салман се оказа прав, когато заяви преди няколко седмици, че „онези, които се опитват да предвидят следващия ход на ОПЕК+, на тях казвам, че се опитват да предскажат непредсказуемото“.

Според анализаторите възстановяването на американската шистова индустрия няма да може да преобърне тенденцията при цените, отразяваща решението на ОПЕК.

Мюлер смята, че американското производство на петрол скоро няма да се върне към нивата от 2019 г. Според него производството в САЩ е далеч от 13-те млн. барела на ден, които страната изпомпва преди пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още