IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Война и енергийна криза идват твърде много за зелените планове

За първи път има едновременно повишение на цените на петрола, въглищата и природния газ, споделят участници в Давос

21:41 | 26.05.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Най-тежката енергийна криза от години накара много западни държави да се откажат от своите зелени инвестиции, посочва The Wall Street Journal. А сега войната в Украйна за кратко връща краткосрочните инвестиции в петрол, въглища и природен газ, коментираха участниците в Световния икономически форум в Давос.

Европа се опитва да намали зависимостта си от Русия в краткосрочен план и планира да изгаря въглища още малко, както и изгражда терминали за втечнен газ, които да заместят руските изкопаеми горива.

Според прогнозите през следващата година Европа ще увеличи производството на електроенергия от въглища с най-бързия темп от 2019 година насам. И вероятно това ще продължи, докато цените на природния газ не тръгнат надолу.

Някои от лидерите изглеждат обезкуражени по отношение на зелените цели и дори можем да видим завръщането на интереса към изкопаемите горива. Това означава, че светът трудно ще постигне целите от Париж за недопускане на ръст на глобалните температури с повече от 1,5°С , за да бъде избегнат най-лошият сценарий за климата.

Участниците в Давос коментират, че войната в Украйна разтърси енергийните пазари. Основната теза за последните години в Европа беше, че доставките, макар и не винаги евтини или устойчиви, са поне надеждни. Сега се оказва, че това съвсем не е така. И за разлика от предишни кризи в сектора сега има едновременно повишване на цените на петрол, природния газ и на въглищата.

Много производители на втечнен газ, като Катар, инвестират в изграждане на терминали за втечнен газ. Целта ни е да подкрепим пазарите, споделят катарските производители.

Ако инвестициите във въглищни мощности се завърнат в Азия, ще трябва да се сбогуваме с целите в Парижкото споразумение, предупреди ръководителят на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол.

Разбира се, зеленият преход все още се разглежда като начин за намаляване на зависимостта. Само преди дни Европейската комисия (ЕК) представи предложнеия за ускоряване на зелените планове, включително и за увеличаването на вятърните и соларните централи, както и за подобряване на енергийната ефективност. А за много енергийни компании запазването на част от "мръсните" активи не е проблем. Проблемът идва, ако инвестициите са дългосрочни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 1 година
Интересно , за кой период на "добре тиктакаща" енергийна система говориш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Само за протокола: откак зеленашите се появиха, една добре тиктакаща енергийна система в Европа бе вкарана в криза. Къде е Грета?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Kопeйка, пак ли се набираш по непонятна тема?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Най-тежката енергийна криза от години накара много западни държави да се откажат от своите зелени инвестиции, посочва The Wall Street Journal. === Май някой не е разбрал, че предизвиканата на равно място тежка енергийна криза е следствие именно на политиката на налагане на "зеленикакви" технологии. Когато политиката върви пред икономиката, а не обратното, обичайниите резултати са тежки кризи и още по-тежки катастрофи. За бумеранга от санкциите въобще мълча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
многопростоКиро е гениален, когато говори за енергетика (и не само). Във всяко изречение може да излъже и да покаже колко е проЗззз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
майната им на зелевите планове ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още