Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Война и енергийна криза идват твърде много за зелените планове

За първи път има едновременно повишение на цените на петрола, въглищата и природния газ, споделят участници в Давос

Война и енергийна криза идват твърде много за зелените планове

Снимка: Bloomberg LP

Най-тежката енергийна криза от години накара много западни държави да се откажат от своите зелени инвестиции, посочва The Wall Street Journal. А сега войната в Украйна за кратко връща краткосрочните инвестиции в петрол, въглища и природен газ, коментираха участниците в Световния икономически форум в Давос.

Европа се опитва да намали зависимостта си от Русия в краткосрочен план и планира да изгаря въглища още малко, както и изгражда терминали за втечнен газ, които да заместят руските изкопаеми горива.

Още по темата

Според прогнозите през следващата година Европа ще увеличи производството на електроенергия от въглища с най-бързия темп от 2019 година насам. И вероятно това ще продължи, докато цените на природния газ не тръгнат надолу.

Някои от лидерите изглеждат обезкуражени по отношение на зелените цели и дори можем да видим завръщането на интереса към изкопаемите горива. Това означава, че светът трудно ще постигне целите от Париж за недопускане на ръст на глобалните температури с повече от 1,5°С , за да бъде избегнат най-лошият сценарий за климата.

Участниците в Давос коментират, че войната в Украйна разтърси енергийните пазари. Основната теза за последните години в Европа беше, че доставките, макар и не винаги евтини или устойчиви, са поне надеждни. Сега се оказва, че това съвсем не е така. И за разлика от предишни кризи в сектора сега има едновременно повишване на цените на петрол, природния газ и на въглищата.

Много производители на втечнен газ, като Катар, инвестират в изграждане на терминали за втечнен газ. Целта ни е да подкрепим пазарите, споделят катарските производители.

Ако инвестициите във въглищни мощности се завърнат в Азия, ще трябва да се сбогуваме с целите в Парижкото споразумение, предупреди ръководителят на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол.

Разбира се, зеленият преход все още се разглежда като начин за намаляване на зависимостта. Само преди дни Европейската комисия (ЕК) представи предложнеия за ускоряване на зелените планове, включително и за увеличаването на вятърните и соларните централи, както и за подобряване на енергийната ефективност. А за много енергийни компании запазването на част от "мръсните" активи не е проблем. Проблемът идва, ако инвестициите са дългосрочни.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
1
 
6
data до: doba
преди 1 месец
Интересно , за кой период на "добре тиктакаща" енергийна система говориш ?
0
 
3
 
5
преди 1 месец
Само за протокола: откак зеленашите се появиха, една добре тиктакаща енергийна система в Европа бе вкарана в криза. Къде е Грета?..
3
 
1
 
4
zelka007 до: Alex Silver
преди 1 месец
Kопeйка, пак ли се набираш по непонятна тема?!
1
 
7
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Най-тежката енергийна криза от години накара много западни държави да се откажат от своите зелени инвестиции, посочва The Wall Street Journal. === Май някой не е разбрал, че предизвиканата на равно място тежка енергийна криза е следствие именно на политиката на налагане на "зеленикакви" технологии. Когато политиката върви пред икономиката, а не обратното, обичайниите резултати са тежки кризи и още по-тежки катастрофи. За бумеранга от санкциите въобще мълча.
2
 
5
 
2
преди 1 месец
многопростоКиро е гениален, когато говори за енергетика (и не само). Във всяко изречение може да излъже и да покаже колко е проЗззз.

Още от Суровини
Петролът се насочва към трета седмица на поевтиняване*