Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Войната в Украйна подлага на изпитания зеления преход

Заради санкциите срещу руските енергоизточници се наблюдава и насърчаване на зелената енергия, и ръст на търсенето на изкопаеми горива

Войната в Украйна подлага на изпитания зеления преход

Снимка: Архив Ройтерс

Войната в Украйна променя зеления преход и битката срещу климатичните промени, пише в анализ Bloomberg. И посоките са две - от една страна вниманието върху "добрите стари" изкопаеми горива се връща, а от друга вече все повече се наслагва мнението, че именно зелената енергия - електрическата мобилност, повече вятърни и соларни паркове, ще донесе независимост.

На някои места и двата процеса се случват едновременно.

Вече е ясно - без руските изкопаеми горива светът е изправен пред труден избор как да захрани с енергия икономиката. Така зелената трансформация е поставена на изпитание, посочва още Bloomberg.

Забраната за вноса на руски въглища за кратко повишиха търсенето, макар че повечето държави планират отказа си от едни от най-мръсните изкопаеми горива в рамките на броени години. Заради този ръст цената на въглищата достигна рекорди - австралийските въглища, които са еталон за пазара, се търгуваха за 440 долара за тон. Това обаче едва ли е добра новина за мерките за борба с климатичните промени.

В същото време поскъпването на петрола и респективно на бензина, особено в САЩ, накара доста хора да се замислят за ползите от електрическите автомобили. При цена от 2,50 долара за галон много американци започнаха да обмислят плюсовете и минусите на подобна покупка. При цена от 5 долара за галон сметките стават много по-лесни.

Още преди войната в Украйна европейците плащаха едни от най-високите цени за газ. Сега на континента започнаха активно да търсят алтернативи и да изграждат терминали за втечнен газ - в Италия, Естония, Гърция, Германия и Латвия вече стартираха подобни проекти. Повечето европейски държави вече купуват американски втечнен газ, а много страни водят активни преговори за алтернативи - например идващи от Африка.

Желанието за отказ от руския природен газ насърчава и инвестициите във водород. Целта е той да бъде използван в индустрията, транспорта и за отопление. Интересът към водорода започна да расте преди руската инвазия, защото той отговаря на климатичните цели на ЕС, а сега войната дава нов тласък на развитието на сектора.

Източник: Bloomberg

Отказът от руските изкопаеми горива насърчават зелената енергетика - соларните панели и вятърните централи, защото кризата днес показва колко уязвими са конвенционалните енергийни източници. В този момент слънцето и вятърът са най-евтините енергийни източници.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
1
 
0
 
11
Valentin13 до: Reltup
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
блокират ги щото ви е страх от тях. а страха лозе пази казва народната мъдрост. а ти от кой народ си? кво ли те питам еврогеец от класа си ти. знам те
2
 
4
 
10
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Неваляшките ги блокират,но те неуморни - регистрация след регистрация, че да капят копейките в партийната касичка на изваждане.
1
 
4
 
9
georgi_shum до: Борката
преди 2 месеца
Деби Вова, добре дошъл :)
1
 
4
 
8
georgi_shum до: Борката
преди 2 месеца
Деби Вова, добре дошъл :)
6
 
4
 
7
cyclop до: ing5rov
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Не бе, не става така, каквото противоречи на официалната пропаганда от телевизора, трябва да се цензурира, ако не може да се цензурира, трябва да се игнорира, ако не може да го игнорираш, трябва много яростно да го оплюеш и наругаеш, и после най-добре да се забрави максимално бързо.

Още от Суровини
Американският суров петрол поевтинява под 100 долара за пръв път от 11 май*