IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Волатилността кара инвеститорите отново да погледнат към благородните метали

Гръцката криза и минималната защита на другите класове активи са сред факторите за подновяването на привлекателността на златото, среброто и платината

15:06 | 12.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В последния кръг пазарна волатилност цената на златото се опитваше да се отскубне от корелацията си с американския долар, но докато все още колебанията на облигационните и фондовите пазари продължават, инвеститорите отново поглеждат към активите с потенциал за безопасни убежища, пише CNBC.

По-добрите от очакваното данни за заетостта в САЩ и растящата доходност по правителствените ценни книжа натежаха на цената на златото миналата седмица. Но след като неизвестните около Гърция все още не се разсейват, а други класове активи предоставят минимална защита, инвеститорите отново поглеждат към златото и другите ценни метали.

Тази седмица цените на златото и среброто редуваха ръстове и спадове, след като доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на Германия прескочи границата от 1% за пръв път от септември 2014 г.

Въпреки че поскъпването на златото до този момент бе ограничено заради поскъпването на долара, а той обикновено потиска цените на златото, прогнозите до края на годината са положителни, съдейки по оценките на анализаторите.

„Ще бъде грешка да заключим, че перспективите пред пазара на злато през останалата част от 2015 г. и след нея зависят единствено от еволюцията на паричната политика в САЩ, а затягането й от страна на Фед ще означава само още по-ниски цени“, коментира ръководителят на звеното за суровини в Capital Еconomics Джулиън Йесъп.

Търсенето на злато може да се увеличи заради характеристиката му на хедж срещу инфлацията, когато Фед увеличи лихвите в резултат на по-високата инфлация, смята още той.

Друг фактор са покупките от централните банки, водени от Русия. Централната банка на Русия увеличава златните си запаси в опит да избегне зависимостта от американския долар, което най-вероятно тази година също ще подкрепи цената на златото.

Притокът на капитали към борсово-търгувани фондове, които следят цената на златото, също нарасна през последните седмици, сочат данни на ETF Securities. Миналата седмица нетните притоци в дълги ETF-и, базирани на злато, са били за 5 млн. долара, а към късите, т.е. такива, които очакват поевтиняване на ценния метал – 10 млн. долара. Анализаторската компания ETF Securities очаква цена между 1 180 долара и 1 300 долара за тройунция до края на годината.

Цената на платината изостава от тази на златото през по-голямата част от годината. Цената на ценния метал наскоро прекоси психологическата граница от 1 100 долара, а са налице рискове да поевтинее още, ако се задържи дълго под това ниво, смята стратегът в UBS Едел Тюли.

Като цяло няма конкретни причини инвеститорите да са мечи настроени спрямо платината. Поради това цената на благородния метал се изменя спрямо ценовите движения при златото.

През май среброто поскъпна рязко, като това бе най-добре представящият се ценен метал през месеца. Дългите позиции в сребро скочиха със 138% през май, сочат данни на Capital Economics, след като търсенето на сребро от Китай остана високо.

В момента среброто се търгува при цена под 16 долара за унция, което е спад спрямо върховете, отчетени през предходния месец, но от ETF Securities очакват цена от 18,50 долара до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още