Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

ВР ще намали емисиите си само от „обхват 3“

Въпросните емисии са онези, които могат да бъдат пряко свързани с компанията при използване на продуктите ѝ от нейните клиенти

ВР ще намали емисиите си само от „обхват 3“

Главният изпълнителен директор на BP Бърнард Луни. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

След месеци на планиране новият главен изпълнителен директор на BP Бърнард Луни направи голямата си зелена стъпка: втората по големина петролна компания в Европа ще намали емисиите си до нула до 2050 г., каза той по-рано този месец. Мнозина повярваха, че BP ще поеме отговорността за всички свои емисии, припомня Bloomberg. Но това не е така.

Всяка компания има три вида емисии. Така наречените емисии от „обхват 1“ са тези, които се произвеждат директно от компанията, като природен газ, използван за отопление на сградите й. Емисиите от „обхват 2“ се създават от друго предприятие, например въглищна централа, захранваща рафинериите й. И накрая тези от „обхват 3“ са всички емисии, които могат да бъдат пряко свързани с компанията, включително и онези, които клиентите генерират при използване на горивата й.

Още по темата

И така BP ще намали само някои, а не всичките си емисии от „обхвата 3“. Емисиите от „обхват 1 и 2“ на компанията са около 55 милиона метрични тона всяка година, а тези от обхват 3, които ще бъдат премахнати възлизат на 360 милиона метрични тона от общо 1 милиард метрични тона. Компанията планира да намали въглеродната си интензивност с 50%.

Енергийната индустрия няма стандартно определение за емисиите от обхвата 3. Това означава, че всяка компания е свободна да избере как да я определя и сравненията на тези цифри могат да бъдат като сравняване на ябълки с портокали. От съществено значение е и това, че, тъй като повечето отчитания на емисии са доброволни, много от най-големите петролни компании, включително ExxonMobil и Saudi Aramco, избират изобщо да не отчитат емисиите от този обхват.

Промишлените групи направиха няколко опита за стандартизация на показателя, но нито един не успя. Говорител на Инициативата за климата на нефта и газта, група, съставена от 13 големи петролни компании, обяви, че е създаден „вътрешен показател“, но все още не е „установена съвместна методология“.

Според разсъжденията на на Луни, ако ВР намали емисиите си с 360 милиона метрични тона и всяка компания, с която петролният гигант търгува направи същото, то тогава ще се върви към общо намаляван на емисиите до нула.

„През 2050 г. светът няма да спори за обхват 3 или не“, каза Луни и добави: „Ще спорим дали сме намалили вредните емисии или не“.

„Но петролните компании не могат да избегнат дебата за обхват 3“, казва Рори Съливан от Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment. „Първо, онова, което не можете или не искате, няма и да намалите. Второ, тъй като нефтената и газовата промишленост изглежда подновява своя социален ангажимент при експлоатация, трябва да става ясно, че поема отговорност за своите действия. Въпреки това, както и да ги броите, обхват 3 формира по-голямата част от общите емисии на петролната компания“, добави той.

За Луни е лесно да отклони определените аргументи. Той няма да бъде главен изпълнителен директор на BP през 2050 г. Това, в което можем да бъдем сигурни, е, че дебатът за климата ще се разрази по-силно през следващите десетилетия и някой ще трябва да поеме отговорност за всички емисии от обхвата 3. Въпросът е дали петролната индустрия ще плати цената за това или всички ние.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 6 месеца
Дебатът за климатът така хубаво ще се разрази през следните десетилетия, че климатическите терористи ще бъдат разстрелвани и бесени по дърветата !!!! Просто Земята ще навлезе в период на захлаждане, което е неизбежно (според доста климатолози процесът вече е започнал) и когато хората разберат, че са ги лъгали, за да им ограбят милиарди и трилиони, оставяйки ги може би и без енергия, ще стане страшно !!!

Още от Суровини
Свърши ли ралито на златото?