IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщането на рецесионните опасения на петролния радар понижава цените*

Това, което поддържа цените високи, са изблиците на възобновен страх за предлагането, смята анализатор

09:55 | 29.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поевтинява, след като в последните три търговски сесии цената му се повиши, съобщи Bloomberg. Причина за охлаждането са завърналите се опасения, че рецесията ще свие търсенето на „черно злато“, което засенчи признаците, че световните запаси и доставки продължават да се затягат.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,18% или 0,21 долара, до 117,77 долара за барел.

Цената на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) намалява незначително с 0,03 долара до 111,73 долара за барел. В последните три търговски сесии сортът поскъпна с около 7 на сто.

petrol petrol

Представителите на Федералния резерв на САЩ минимизираха риска от щатска рецесия, но въпреки това опасенията за световния растеж продължават да тежат на инвеститорите.

„Рецесионните страхове определено се появиха на радара на петролния пазар и може да продължат да нарастват с времето“, коментира Вандана Хари, основателка на Vanda Insights.

„Това, което поддържа цените високи, са изблиците на възобновен страх за предлагането“, допълни Хари.

„Черното злато“ се насочва към първия си месечен спад в цената от ноември насам, въпреки че към момента суровината е поскъпнала с почти 50 на сто.

Световният пазар се затегна допълнително след възстановяването на икономическата активност, като войната в Украйна допринесе за този процес.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, се очаква да приемат още едно умерено увеличение на доставките за август, въпреки че картелът изпитва затруднения да достигне целевото равнище на предлагане.

Ситуацията на пазара се усложнява и от политическите събития от Либия до Еквадор, докато данните от бранша показаха, че щатските резерви на петрол в ключовия хъб за съхранение в Кушинг отново са намалели.

Администрацията за енергийна информация заяви, че забавеният доклад за щатските запаси ще бъде публикуван в сряда. Данните ще бъдат обявени с две седмици закъснение, след като прекъсване на захранването засегна част от хардуера на агенцията.

*Към 09:37 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още