Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Въглищата губят подкрепата на още една голяма банка

Австрийската Westpac обяви, че ще премахне експозицията си към изкопаемите твърди горива до 2030 г.

Въглищата губят подкрепата на още една голяма банка

Снимка: Bloomberg

Намирането на инвеститор за голям австралийски проект за добив на въглища, използвани в производството на електроенергия, стана още по-трудно, след като кредиторът Westpac Banking Corp. заяви, че ще напусне сектора до 2030 г., оставяйки Australia and New Zealand Banking Group Ltd. (ANZ) единствената от големите четири банки в страната, която все още се ангажира да поддържа изкопаемите горива, пише Bloomberg. 

Още по темата

Австралия е вторият по големина износител на въглища за електроцентрали (лигнитни и антрацитни въглища) в света, генерирайки 26 млрд. австралийски долара (16,6 млрд. щатски долара) приходи от износ през 12-те месеца до края на юни 2019 г. Но за страната става все по-трудно да привлича нови ресурси, тъй като финансовите институции и много от големите акционери целят намаляване на зависимостта от изкопаемите горива, избягвайки инвестиции във въглищата.

Westpac вече намали общата си експозиция спрямо въглища до 700 млн. долара и заяви в плана си за действие в областта на климата в понеделник (4 май), че няма да установява отношения с нови клиенти, свързани с въглищата. Банката ще продължи да финансира металургичните въглища, като същевременно ще подкрепя инициативи, които намаляват зависимостта на стоманодобивната промишленост от твърдото гориво.

„Продължаваме да развиваме нашия подход за устойчиво финансиране, като признаваме ролята, която финансовите институции могат да играят за улесняване на прехода към нисковъглеродна икономика“, споделят от Westpac в доклада си. Освен това банката е определила цел от 3,5 млрд. долара за ново кредитиране на решения, свързани с борбата с изменението на климата през следващите три години.

Commonwealth Bank of Australia и National Australia Bank Ltd. планират да изоставят напълно въглищата съответно до 2030 и 2035 г., докато ANZ заяви, че очаква участието ѝ да намалее, но не е определила официална дата за това. Японските банки, които са едни от най-големите кредитори в света, подкрепящи въглищната енергия, също започват да намаляват експозицията си спрямо твърдото изкопаеми гориво, макар и с по-бавни темпове, оставяйки индустрията да търси други източници на финансиране.

Индийската Adani Group самофинансира своя полемичен проект за добив на въглища – мината „Кармайкъл“ в Куинсланд, след като не успя да осигури външна подкрепа. Разработването на проекта, свързан с въглища за производство на електроенергия, което би обособил нов район за добив, предизвика масови протести на екоактивисти в Австралия.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 3 месеца
Китайците ще го финансират, на тях им е през малките жълти органи, за вашите зелени глупости - хората гледат дали ще има възращаемист и печалба. Има ли пари ще се намерят....

Още от Суровини
След рязък ръст заради намалените запаси петролните цени поемат надолу*