Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Вълна от недоволни инвеститори се надига срещу Bank of China заради краха на WTI

Гневните инвеститори, които за задлъжнели с общо 85 млн. долара заради ценовия крах на петрола, протестират пред офиси на банката

Вълна от недоволни инвеститори се надига срещу Bank of China заради краха на WTI

Снимка: Bloomberg

Клиентите на Bank of China Ltd. научиха урок за 85 млн. долара относно опасностите от спекулации със суров петрол.

Стотици разгневени инвеститори на дребно се надпреварват да изразяват своите протести срещу заемодателя, след като инвестициите им в продукти, свързани с американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI), бяха унищожени от безпрецедентния срив на цените до отрицателни нива, пише Bloomberg.

Инвеститорите вече дължат на Bank of China около 400 млн. юана заради потъването на цената на WTI на отрицателна територия.

Загубите изтласкаха кредитора в центъра на шокиращия ценови срив и показват как инвеститорите на дребно са попаднали в изключително неблагоприятна  ситуация. Bank of China спря търговията с продукта по-рано тази седмица и към нея се присъединиха голяма част от основните банки в Китай. 

Още по темата

Повечето от 3 700-те инвеститори на дребно, заложили на обречения продукт, очакваха увеличение на цените, посочват анонимни източници. Сега същите тези инвеститори изискват от банката да им възстанови част от загубите.

Bank of China e уредила позициите на клиентите си в своя продукт на 20 април при цена от минус 266.12 юана за барел, заяви кредиторът. Това е приблизително в съответствие с приключването на търговията при цена от минус 37,63 долара, но не и с действителните 10 долара за барел, които бяха отчетени когато изтече фючърсния договор за доставка през май.

Банката е на мнение, че е уредила договора в съответствие с предишните насоки, разкрити пред клиентите. Те включват роловър на основните договори ден преди изтичането им, като предпоследният ден за майските контракти е бил понеделник, 20 април.

В онлайн форуми инвеститорите поставят под въпрос цената и работата на банката с прехвърлянето на договорите. Видеоклипове, разпространени в групи на Wechat, създадени от ядосани клиенти, показаха протест пред офисите на Bank of China в Харбин, докато фотографии, публикувани в групите, изобразяват как инвеститорите в Шанхай изпращат писмени жалби до банковия регулатор.

Продуктът на Bank of China, Crude Oil Treasure, предлага на китайските инвеститори на дребно достъп до петролните фючърси на WTI без откриване на офшорна сметка и е обвързан с фиксираната цена на договора от предходния месец, като е деноминиран в китайски юан. Продуктът изисква 100% марж и не позволява никакъв ливъридж.

Кредиторът отказа да даде коментар за Bloomberg. 

Сътресенията рискуват да привлекат допълнително внимание върху китайската индустрия в размер на 3 трлн. долара за неосигурени финансови продукти, която инвестира във всичко - от облигации и акции до валута и стоки. През последните три години регулаторните органи се опитват да отстранят мъглявите гаранции, често предлагани от банките, и да позволят повече информираност за риска сред милионите инвеститори на дребно.

China Construction Bank Corp. и Bank of Communications Co. са сред кредиторите, които са посочили нестабилността на цените и рисковете около ликвидността при спирането на отварянето на нови позиции за свързани с WTI продукти за физически лица, според изявления, направени от банките.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
5
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Не разбирам за какво протестират.
Да залагаш на нещо от което не разбира е като да играеш комар.

Още от Суровини
Петролът поскъпва в петък, но е напът към седмичен спад*