IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За втори пореден ден е спряна работата на иракско петролно находище

Това е първото прекъсване на потока от "черно злато" в Ирак - втория производител в ОПЕК - от 1 октомври

14:58 | 29.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стотици иракчани блокираха днес за втори пореден ден достъпа до петролно находище в южната част от страната, където редица градове все още са парализирани от протестното движение, започнало преди три месеца, предаде AFP, цитирана от БТА.

Находището в Насирия (на около 300 км южно от Багдад), където се добиват по 82 000 барела петрол дневно, е блокирано от демонстранти, настояващи за работни места, съобщиха служители от бранша.

Това е първото прекъсване на потока от "черно злато" в Ирак - втория производител в ОПЕК - от 1 октомври, когато избухнаха първите от десетилетия големи протести срещу властите, обвинявани в корупция и некомпетентност, и техния поддръжник Иран.

В повечето южни градове вече от два месеца са затворени държавните учреждения и училищата. Демонстранти отново обявиха вчера в Диуания "обща стачка", за да упражнят натиск върху властите.

Ирак изнася средно 3,6 милиона барела петрол на ден. От три месеца в страната бушува бунт, отнел досега живота на близо 460 души. Ранените са 25 000.

Неотдавна насилието започна да стихва, но правителствената комисия по човешките права съобщи, че все още няма данни за съдбата на 56 активисти. А според ООН "милиции" водят мащабна кампания за сплашване и убийства, чиито жертви стават демонстранти и видни фигури, участващи в протеста.

Възпрепятстваният от протестите добив от петролното находише Насирия в Южен Ирак няма да се отрази на износа и производството, заяви междувременно министерството на петрола. Ирак ще компенсира спирането на производството в Насирия, като увеличи добива от находищата в Басра, посочи в изявление ведомството.

Висш мениджър на държавната компания Basra Oil каза, че може да бъде увеличено производството в находището Маджнун и някои малки експлоатирани от нея находища.

 

 

През последните два месеца на няколко пъти протестиращи се събираха в близост до южните петролни полета в Басра и други иракски градове, но досега не е спиран добивът.

От началото на демонстрациите на 1-ви октомври са загинали близо 500 души и над 22 хил. са ранени по време на сблъсъци със силите за сигурност. Иракчани, предимно от шиитски произход, протестират срещу корупцията в правителството, некачествените услуги и засилващото си иранско влияние в политическия живот. Те настояват сегашните управляващи да се оттеглят.
 

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още