IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забележителният скок на петрола след катастрофална година

Миналата седмица фючърсите поскъпнаха до едногодишен връх от близо 60 долара за барел в Лондон

16:03 | 07.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Една година след първите признаци, че катастрофа очаква глобалните петролни пазари – от опустелите китайски градове до приземените самолети, суровият петрол показва забележително възстановяване, пише Bloomberg в свой анализ.

Кризата, породена от коронавируса, беше най-тежката в историята на петролната индустрия. Търсенето на гориво се срина с една пета, цените паднаха под нулата, производителите се бореха ожесточено за клиенти, а излишък от над един милиард барела се изля в инсталации за съхранение в цял свят.

Но излизането на петрола от бедствието е удивително.

Фючърсите поскъпнаха рязко до едногодишен връх от близо 60 долара за барел в Лондон миналата седмица, след като потреблението в Китай надмина нивата преди вируса, разпространението на ваксините възстановява доверието, а ОПЕК и нейните съюзници запазват строгите ограничения върху предлагането.

В момент, когато западните икономики продължават да се борят с голям брой починали и с блокади, търсенето на транспортни горива, особено в авиацията, остава потиснато. Но петролните продукти се радват на изключителен интерес от общност, която работи и потребява вкъщи – продукти, които задвижват кораби, служат за производство на пластмаса и захранват нагреватели.

„Възстановяването се случва по-бързо, отколкото смятаха хората. Възстановяването на търсенето ще изглежда звездно. Поемането на наличностите е значително по-голямо, отколкото смятаха много хора“, коментира Ед Морс, ръководител на суровинните изследвания в Citigroup.

Неочакваното преобръщане на тенденциите е успокоение за широк кръг производители. То предлага на гиганти като Exxon Mobil и BP лъч надежда след жестока година. За страни като Ирак и Ангола, които поискаха помощ от Международния валутен фонд (МВФ), за да смекчат икономическата криза, това е спасение. Дори по-богати износители като Саудитска Арабия смятат допълнителните приходи за изключително важни.

Намаляващи наличности

Най-силният знак за възстановяването е един от най-неясните за широката публика – ценова структура, известна като backwardation, при която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Фючърсите в краткосрочен план трупат значителен бонус спрямо по-късните месеци, което е индикация за бързо затягане на непосредствените доставки.

Индикатор, следен внимателно от трейдърите – разликата между контрактите върху добивания в Северно море Брент през декември спрямо тези година по-късно, нарасна до двегодишен връх от 2,84 долара за барел. Петрол Петрол

Това е сигнал за рафинериите да посегнат към огромните запаси, които натрупаха по време на най-тежкия период за срива на търсенето миналата година. Тези наличности намаляват навсякъде – от големи хранилища в САЩ, Китай и Обединените арабски емирства до флотилия от танкери, използвани да съхраняват излишни барели в морето.

Глобалните запаси са намалели с около 300 млн. барела, откакто Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните партньори направиха големи съкращения на производството през май, сочат данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Картелът прогнозира, че той ще намалее с още 82 млн. барела това тримесечие, тласкайки наличностите в индустриализираните страни надолу спрямо петгодишните им средни равнища до август. Раздутите наличности натежават върху цените на петрола, така че елиминирането им може да открие пътя към по-голямо възстановяване.

„Черпим от запасите“, казва Бен Лукок, един от ръководителите на отдела за търговия с петрол в Trafigura Group в Женева. Цените се възстановяват добре и „може да се представят сериозно с идването на лятото както по отношение на суровия петрол, така и на продуктите“, смята той.

Възстановяване в Азия

Една от силите зад бързото възстановяване е скокът на потреблението на петрол, особено в Азия.

„Китай не само имаше V-образно възстановяване, но и се върна към режим на значителен растеж. Доста сме оптимистични от случващото се в Китай“, коментира главният изпълнителен директор на Royal Dutch Shell Бен ван Бюрден в интервю за телевизия Bloomberg миналата седмица.

Успехът на най-големия вносител в света на суров петрол в овладяването на коронавируса позволява бързо възстановяване на икономическата дейност. Данни на правителството показват спад на рекордните запаси през декември с увеличаването на обема на рафинирането. Петрол Петрол

Китай е рафинирал рекорден обем от суров петрол през декември.

В Индия потреблението на гориво се върна към нормалните си нива, тъй като разпространението на коронавируса предизвика употребата на повече гориво за готвене и на бензин. Като цяло търсенето на петролни продукти в страната през декември беше с 1,4% по-ниско спрямо нивата година по-рано, сочат неокончателни данни на петролното й министерство.

Big Box

Устойчивостта на Азия е само една част от завръщането на петрола. То е разширено от не толкова очевидни източници на сила, които могат да бъдат обобщени като товари, химикали и студ.

Потребителите пренасочват разходи от ваканции и хранене в ресторанти към доставки на физически стоки. Това води до превозването на пакети в цял свят, което стимулира търсенето на дизел за захранване на кораби, камиони и товарни влакове.

Компанията за доставка на пратки United Parcel Service, чийто най-голям клиент е Amazon.com, съобщи, че наблюдава сезонен пик, който почти няма паралел. Печалбите от производството на дизел в САЩ достигат деветмесечен връх от около 15 долара за барел.

„Дизелът изпъква. В много части на света търсенето на камиони за превоз на стоки нарасна и това е част от пандемията, при която хората спряха да пазаруват във физически магазини и започнаха да купуват от дома си“, казва Морс.

Бумът на електронната търговия подкрепя и други въглеводороди. Необходимото пакетиране на всички тези доставки увеличава търсенето на нафта, използвана в пластмасата. Петролният продукт, който обичайно се търгува на по-ниска цена от Брент, сега е по-скъп с 30 цента на барел – най-силното равнище за сезона от най-малко пет години, сочат данни на DV Trading.

Химически гиганти като Dow Inc. и BASF обявиха силни резултати на фона на силното представяне на пластмасата, а рафинерии като австрийската OMV също отчитат голямо търсене.

Големият мраз

Освен това тази зима е изключително студено с мразовито време в Азия и една от най-тежките снежни бури в историята на Ню Йорк.

Студът подкрепи глобалното търсене на петрол с 1 млн. барела дневно, тъй като растящите цени на природния газ наложиха превключване към дизелови генератори, сочат данни на Goldman Sachs Group. Той също така стимулира покупките на пропан, използван в нагревателите, които станаха повсеместни около барове и ресторанти в части на САЩ, където храненето вътре не е препоръчително.

В много отношения пазарът оздравява, но не се е възстановил напълно.

Глобалното потребление на петрол все още е надолу с около 5% до 7% спрямо година по-рано, казва Ван Бюрден. Това до голяма степен се дължи на продължаващата загуба на търсене на самолетно гориво, тъй като пътническият трафик е намалял със 70% спрямо година по-рано към декември, по данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА). 

Дори потреблението в Китай се натъква на насрещни ветрове, тъй като растящите случаи на заразени водят до нови блокади, а правителството съветва хората да не предприемат големите пътувания, характерни за Лунната Нова година. Проблемите с разпространението на ваксините в цял свят и риска от по-опасни мутации на вируса се прибавят към страховете за нов срив на пазара.

Има „голяма несигурност за търсенето“, коментира Амрита Сен, главен петролен анализатор в консултантската компания Energy Aspects.

Ускорителят ОПЕК+

Но опасенията до голяма степен са неутрализирани от другия голям фактор за възстановяването на пазара – огромните съкращения на добива, предприети от алианса от 23 страни производителки, известен като ОПЕК+.

Първоначалната реакция на картела на коронавируса влоши кризата на петролния пазар. През март миналата година Саудитска Арабия и Русия имаха дълбоки разногласия и седмици наред водеха жестока ценова война. Но когато последиците за търсенето станаха ясни, те се обединиха и намалиха производството с безпрецедентните сто милиона барела дневно, или около 10% от глобалните доставки.

ОПЕК+ върна част от този петрол на пазара през август, но сега е ясно съсредоточена върху ускоряването на елиминирането на излишъка от петрол. Групата ще продължи да спира излизането на пазара на около 7 млн. барела дневно още два месеца преди да обмисли дали да смекчи постепенно съкращенията. В същото време саудитците намаляват предлагането с още 1 млн. барела дневно през февруари и март, за да стимулират възстановяването.

„Виждаме, че пазарът продължава да балансира между предизвиканото от COVID разрушаване на търсенето и възможностите на ОПЕК да управлява съкращенията на доставките“, казва Торбьорн Торнквист, президент и главен изпълнителен директор на компанията Gunvor Group в Женева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още