IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се газова ценова война?

Предвид вълната от доставки на американски втечнен природен газ Газпром може да възприеме стратегията на Саудитска Арабия на петролния пазар

15:59 | 03.02.16 г. 26
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Възможно ли е Газпром да започва ценова война на глобалния газов пазар?

Предвид перспективата вълна от доставки на американски втечнен природен газ (LNG) да удари пазара по-късно тази година, енергийните инвеститори се страхуват, че руският държавен газов гигант може да приеме същата стратегия на газовия пазар като тази на Саудитска Арабия на петролния, коментира Financial Times.

На пръв поглед изглежда сякаш газова ценова война е последното нещо, от което Русия, вече замаяна от влиянието на ниските цени на петрола, се нуждае.

Анализаторите обаче казват, че подобна стратегия може да е икономически оправдана за Газпром. Ниските вече цени на европейския газов пазар означават, че той може сравнително лесно да свали цените до ниво, на което доставките на втечнен природен газ от САЩ ще бъдат непечеливши. А по този начин компанията ще защити пазарния си дял в региона, който формира по-голямата част от печалбата ѝ.

Подобен ход би имал значителни последствия за глобалните енергийни пазари. Пълноправна ценова война на европейския газов пазар ще предизвика верижна реакция сред други региони и суровини – от австралийския втечнен природен газ до колумбийските въглища, както и ще заплаши жизнеспособността на зараждащата се LNG индустрия в САЩ.

„Защо би отстъпил пазарен дял на производител с по-високи разходи?“, казва Джеймс Хендерсън, специалист по руски петрол и газ в Oxford Institute for Energy Studies (OIES). „Ако бях инвеститор в американски втечнен природен газ, щях да съм притеснен“.

Аргументът в полза на ценова война е простичък.

Точно както Саудитска Арабия е основна причина за колебанията на световния петролен пазар заради способността си да вдига производството си при нужда, Газпром е основният притежател на свободен капацитет на глобалния газов пазар.

Според мениджърите на Газпром компанията притежава около 100 млрд. куб. м свободен производствен капацитет, който се дължи до голяма степен на инвестициите, направени на базата на предположения за бъдещото търсене на газ. Това е равно на почти една четвърт от производството на компанията и около 3% от световния добив.

И точно както Саудитска Арабия се изнерви от перспективата американските шистови петролни производители да отнемат част от пазарния ѝ дял, така и Газпром е изправен пред подобна възможност на газовия пазар. Напливът от евтин газ от американската шистова революция предизвика вълна от американски LNG проекти през последните години. Първите доставки от втечнен природен газ от САЩ бяха направени през януари, а общият износен капацитет в процес на изграждане е равен на две трети от износа на Газпром към Европа.

Накрая, точно както Саудитска Арабия по отношение на петрола, така и Газпром е един от газовите производители с най-ниски разходи. Според изчисленията на Хендерсън от OIES, разходите на Газпром за доставка на газ към Германия възлизат на 3,5 долара на млн. брит. терм. единици. За разлика от него американските LNG доставки струват 4,3 долара на млн. брит. терм. единици, въпреки че американските газови цени в момента са на 16-годишен минимум.

Последна актуализация: 03:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 7 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
Съвсем се е оакала софтуерната платформа на инвестора. Мазало отвсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
21
rate up comment 8 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
Дани, Путин не е "спечелил" в Украйна. И украинците изгубиха. Печели само байракът със най-многото звездички. Ако по тях броим, он
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
- та гледай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 5
Pyramid
преди 8 години
Те УСА на това и разчитат, бутайки тук и ръчкайки там: да се въвлекат *** в препирни, да се дърпат а, доде те се дърпат, чичата Сам да си плете кошницата. И, колкото и тъпотии да са правили, това много вярно са го надушили, гадовете.А Гейропата и разни там близкоизточни "величия" с широко затворени очи отиват, будалинковците, на дръвника. Стой,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Па една война между ЕС и Русия ше е направо дюшеш за пиндостана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 8
Стефчо
преди 8 години
ТТИП-а, втечнения газ, Украйна, бежанците, санитарните кордони - това са геополитически каишки за Европа, осигурени от Чичо ви Сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
На война , както не война!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
Нобеловият лауреат ще го надуе много яко...*** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 11
SS-23
преди 8 години
Задава ли се газова ценова война?----Ха ха ... който цака с петрол, от газ умира! Уса си мислеха, че "санкциите" и подривната дейност са само еднопосочни, а?! И каква стана тя - от вчера мощен добив на руски петрол, от днес - газ по-евтина от водата! Нещо сметките на най-слабият до момента уса-президент май ше излязат криви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още