Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Задава ли се криза при доставките на глобалния пазар на уран?

Ниските цени и негативните ефекти от разпространението на коронавируса свиват добива и принуждават компаниите да съкращават от разходите

Задава ли се криза при доставките на глобалния пазар на уран?

Снимка: Pixabay

На спот пазара уранът се търгува тази седмица при цена от 24,10 долара за паунд (1 паунд е равен на приблизително 0,45 кг – бел. ред.), като това е значително по-ниско от цената 72,63 долара за паунд, на която суровината се търгуваше точно преди кризата с АЕЦ „Фукушима“. Именно ниската цена подтикна най-големите производители на уран в света Kazatomprom и Cameco да прекратят част от производството си и да се насочат към редица съкращения, в това число и на разходите.

В допълнение към сложната ситуация може да се добави и „присъствието“ на коронавируса в глобален мащаб, което допълнително влошава положението на индустрията, страдаща така или иначе от слабата обществена подкрепа.

Мерките

Най-големият производител на уран в света Kazatomprom е произвел 22 808 метрични тона уран през 2019 г., което е увеличение с 5% в сравнение с 21 705-те метрични тона, добити през 2018 г.

Дружеството планира да произведе около 22 775 метрични тона уран през 2020 г.

Kazatomprom заяви през изминалата седмица, че може да разчита на наличните си запаси, за да поддържа бъдещите физически доставки, в случай че производството на уран в Казахстан бъде намалено или спряно поради пандемията от коронавирус, съобщава S&P Global Platts.

"В случай, че миннодобивната дейност или способността за физическо предаване на материал бъде засегнато, производствените решения и договорните задължения на Kazatomprom са подкрепени от запасите", посочват от компанията.

Запасът от уран на компанията възлиза на 8500 метрични тона към 31 декември 2019 г., което се равнява на произведеното количество от собствените операции на компанията или от дейността на съвместни предприятия, в които участва, за осем месеца.

Kazatomprom заяви, че не са засегнати нейните производствени или преработвателни операции от разпространението на COVID-19, но дружеството допуска подобен развой при някои от операциите си.

Галимжан Пирматов, изпълнителен директор на Kazatomprom, заяви, че компанията остава ангажирана с плановете си за производство и продажби през 2020 г., "но ситуацията се променя бързо и съответно се подготвяме за различни сценарии".

Обектите на Kazatomprom за производство на уран се намират в отдалечените южни райони на Казахстан. Поради тази причина се изисква персоналът да остане на място и да живее в осигурени от компанията жилища, които се намират в близост до работното място.

Вирусът би могъл да създаде значителни опасения за здравето и безопасността на персонала, ако все пак възникне огнище в такава обстановка или ако служителите са поставени под карантина и не са в състояние да работят, добавят от компанията.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
2
 
1
преди 9 месеца
Задава ли се криза при доставките на глобалния пазар на уран?

Не ве, това много помага при дезинфекция! Н'яаа как да не се търси.
Тя промишленоста спря, но всеки в къщи си надул volume.то на MAX.

Още от Суровини
Отрицателните настроения обхванаха петролните пазари*