IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се сериозен дефицит на петролните пазари?

Недостигът на доставки на петрол в най-големите райони на потребление принуждава рафинериите да търсят допълнителни количества от Саудитска Арабия

18:12 | 02.05.19 г. 5
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Рафинериите в Азия търсят допълнителни количества суров петрол от Саудитска Арабия, тъй като големите региони, където се консумират най-сериозни количества изкопаемо течно гориво, започват да усещат сериозни нарушения при доставките заради разклатения добив в Иран и Венецуела, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с темата. 

Големите потребители на петрол искат допълнителни доставки за юни и юли от най-големият производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), като става въпрос за предварително договорени условия между рафинериите и държавната петролна компания Saudi Aramco.

Опасността от дефицит на петролните пазари се увеличи, след като САЩ прекратиха гратисния период за основните купувачи на ирански петрол, който са заплашени от санкции, ако продължат да търгуват с Техеран. Неочакваните нарушения на доставките в Русия и Нигерия, както и политическите сътресения във Венецуела, добавиха допълнителна несигурност.

През последната седмица петролните цени бяха изключително трудни за прогнозиране, тъй като анализаторите очакват съответния отговор на Рияд след призива на американската администрация, която поиска от Саудитска Арабия да увеличи своя добив.

ОПЕК ОПЕК

Въпреки че саудитският петролен министър Халид ал-Фалих заяви, че Рияд ще се опита да запази баланса на пазара, той също намекна, че ОПЕК и нейните съюзници биха удължили процеса на съкращения до края на годината.

Пазарът на петрол може внезапно да „олекне“ с 900 хил. барела дневно заради американските санкции срещу Иран, посочват от Goldman Sachs.

Нарушенията в добива на петрол от Техеран и Каракас се очаква да бъдат компенсирани от увеличаването на производството от ОПЕК и Русия, като американската банка предупреждава, че очаква още по-високи цени на петрола през следващите месеци.

През април президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Twitter, че „Саудитска Арабия и други представители на ОПЕК“ ще компенсират разликата, която ще се появи след премахването на облекченията за купувачите на ирански петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
Whitestar
преди 4 години
Факта, че цената върви на долу, а търсенето се увеличава, говори че ОПЕК задържат предлагането, без основание. Така се създава дисбаланс в пазарните принципи при този сегмент от глобалната търговия. Явно е редно да се зъдействат механизмите срущу монополи, но дали ще се случи, предстои да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 9
meto76
преди 4 години
Отворете различните сайтове и вижте срива в цената на петрола, поради огромния добив в САЩ, който компенсира изцяло свиването от СА,Русия, Венецуела и Иран.https://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/Oil-Prices-Tank-On-Record-US-Production-Surging-Inventories.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 3
Sandy
преди 4 години
Около 0.90 лв е акциза върху горивото. Отстъпката на Лукойл на едро е около 0.60 лв. Сложете и горницата за печалба, която си вземат бензиностанциите и ще видите, че литър гориво реално е стотинки. Мафията ни обира и праи милиарди на гърба ни, тва е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 10
lyusien
преди 4 години
НЕ ЕНИ НА ПЕТРОЛА МЕЖДУ 57 И 70 ДОЛАРА ЗА БАРЕЛ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
dakl
преди 4 години
Фактът че тези дни няколко страни членки на ЕС отвориха стратегическите си запаси за да запълнят дефицита от суровина в нефтопреработвателните си заводи едва ли е случаен. Още повече че от днес започват американските санкции срещу Иран от когото Европа получава над 30% от нефта, а Русия все по вече ориентира към китайския пазар своя износ на газ и нефтопродукти!!!В най добрия вариант цените на тези жизненоважни за икономиката суровини едва ли ще вървят надолу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още