IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради Brexit Total мести своя финансов отдел от Лондон в Париж

Над 70 финансови мениджъри и IT специалисти ще се върнат обратно във френската столица, след като през 2013-14 г. Total я замени с Лондон

19:30 | 14.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският петролен гигант Total SA премества ключова част от своето финансово звено от Лондон в Париж само седмици преди Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg. 

Тази година компанията ще премести до 70 свои финансови мениджъри и IT работници в Париж, заяви главният изпълнителен директор Патрик Пуяне на конференция във френската столица във вторник. Финансовият екип е преместен първоначално в Лондон от Париж в периода 2013-2014 г.

Това се случва „по-просто е от оперативна гледна точка", Пуяне, добавяйки: "Можем да намерим таланти в Париж, които са малко по-евтини, отколкото тези в Лондон, така че като цяло това е логично решение, което се ускорява от потвърждението, че Brexit ще се осъществи."

След като стана ясно, че Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 януари и в същото време в корпоративния свят са налице сериозни съмнения относно това как ще изглеждат бъдещите търговски отношения между Лондон и Брюксел, компаниите се опитват да защитят операциите си от всякакви бъдещи смущения.

Решението на Total следва подобни маневри от дружества като EasyJet Plc и AstraZeneca Plc, които инвестираха милиони, за да се подготвят за живот след Brexit, докато японските фирми Honda Motor Co. и Nissan Motor Co. свиха значително своите операции във Великобритания.

Пуяне не се притеснява да критикува излизането на Великобритания от ЕС в миналото. През септември миналата година той заяви, че решението на британското правителство е "голяма грешка" и може да направи по-сложни операциите, свързани с рафиниране на петрол в страната.

За петролните компании, опериращи в Северно море, особено притеснение будят проблемите около работата на представители на страните от ЕС на техните платформи, както и движението на британската валута.

Изпълнителният директор на Royal Dutch Shell Plc Бен ван Бьорден заяви през изминалата година компанията е подготвена за всички сценарии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още