Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Защо 2020 г. може да се окаже рекордна за търговията с петрол?

Пазарната волатилност създава огромно пространство от възможности за постигане на печалба от страна на трейдърите и инвеститорите

Защо 2020 г. може да се окаже рекордна за търговията с петрол?

Снимка: Ройтерс

Инвеститорите на дребно с дълги позиции на петролните пазари не видяха нищо обнадеждаващо през 2019 г., тъй като пазарът не успя да поддържа ралито от началото на годината на фона на множеството прекъсвания при транзита чрез тръбопроводи, геополитическото напрежение и драматичните промени в регулациите за корабното гориво. Всичко това разтърси глобалния пазар, довеждайки до сериозна волатилност, пише Oilprice.

Но големите търговци на петрол, които се възползваха максимално от раздвоените пазари и от покачването на волатилността, все пак успяха да извлекат печалба.

Bloomberg съобщи, че десетки големи петролни търговци са реализирали милиарди долари печалба през годината, като много от тях са постигнали рекордни приходи благодарение на стабилния пазар.

Според Марко Дюнанд, изпълнителен директор на Mercuria Energy Group Ltd., един от петте най-големи независими търговци на петрол в света, 2019 г. се оказа сред най-добрите години за индустрията за търговия с енергия.

Добрата новина за търговците на петрол: този успех може да бъде повторен и през 2020 г.

Сегашният пазар на петрол може да бъде извикан на бис, тъй като много от катализаторите, оформени през миналогодишния пазар, остават в сила.

Независимите търговци бяха сред най-големите победители, като компании от ранга на Vitol Group и Trafigura отчетоха рекордни печалби. 

Още по темата

Очаква се Vitol, най-големият независим търговец на петрол в света, да отчете приходи в размер на близо 2 милиарда долара, едни от най-високите за компанията в исторически план, докато изпълнителният директор на Mercuria разкри, че също се радва на „много добра година“.

Но не само независимите търговци се радват на подобна печалба.

Търговските отдели на петролни гиганти като Royal Dutch Shell Plc, BP Plc и Total Plc също регистрират милиарди долари печалба. Например, Shell търгува еквивалента на 13 милиона барела петрол на ден, което е почти двойно на 7,5-те милиона барела дневно на Vitol.

Първо, редица прекъсвания на доставките повишиха премиите за риск, които нефтопреработвателните дружества плащат над референтната цена.

През 2019 г. Вашингтон наложи нови санкции на Венецуела, нарушавайки петролните доставки от страната.

След това няколко държави от Европа спряха руските доставки на петрол по ключовия тръбопровод „Дружба“ на фона на опасенията от замърсяване на суровината.

Най-голямото прекъсване на доставките обаче дойде след атаките с дронове срещу съоръжения на Саудитска Арабия през септември.

Това събитие беше последвано от въвеждането на регулациите IMO2020, които принуждават корабоплаването да използва гориво с по-ниско съдържание на сяра. Правилата, които влязоха в сила през януари, доведоха до повишена волатилност в цената на мазута и дизела, използван при корабоплаването.

Носи се слуха, че Shell е успяла да направи поне 1 млрд. долара от сделки, свързани с промените след налагането на IMO2020.

Засега, 2020 г. започва със същата волатилност, с която беше изпратена 2019 г.

Разпространението на коронавируса и продължаващото натрупване на запаси от петрол в САЩ понижиха цените на петрола.

Междувременно, напрежението в Близкия изток до известна степен се разсея, но все пак остава налице.

Подписването на търговска сделка от първа фаза между Вашингтон и Пекин също частично премахна голяма доза риск от глобалния петролен пазар.

Текущите събития изглежда подкрепят тезата за бичи настроения.

Преди две седмици американската Администрация за енергийна информация (EIA) публикува последните си краткосрочни прогнози за петрола, като споделя очакването, че запасите ще се увеличат през 2020 г. и ще се понижат през 2021 г., като цените на Брент ще достигнат средно ниво от 65 долара за барел през тази година и 68 долара през следващата. Това са значително по-високи средни стойности от сегашната – 57,44 долара за барел.

Тази прогноза предполага, че цените на Брент ще спаднат в началото на 2020 г. до май 2020 г., тъй като премиите за риск постепенно избледняват, след което ще се покачат от средата на 2020 г. и през 2021 г. поради затягане на пазарните условия.

EIA обаче не успя да отчете ключово прекъсване на доставките – това в Либия. Както ING наскоро предупреди, прекъсванията в Либия - където производството намалява на фона на вътрешнополитическите сътресения - не трябва да бъдат отхвърляни и биха могли да установят на пазара дефицит още през първото тримесечие, въпреки че все още търсенето изостава от предлагането.

Професионалните трейдъри възнамеряват да доминират на пазара за енергийни фючърси, докато хедж фондовете спекулират в дългосрочна и краткосрочна посока а индустриалните играчи се приготвят за компенсиране на физическото излагане. Инвеститорите на дребно са склонни да се разделят с част от влиянието си на петролите фючърсни пазари, фокусирайки се върху по-емоционалните такива, като акциите с висока стойност на бета и търговията с ценни метали.

Това може да доведе до значително нарастване на влиянието на търговците на дребно, когато петролните трендове започнат да привличат рязко малките играчи, водени от най-актуалните събития.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Доколкото разбирам статията, разчита се не на повишено търсене, а на по-висок риск за доставките.

Още от Суровини
Петролът поевтинява заради притеснения за търсенето*