IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Доналд Тръмп не се отказва от петролните находища в Сирия?

Вашингтон ще пренасочва приходите от петролните полета в Северна Сирия към кюрдските Сирийски демократични сили

17:34 | 09.11.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Американските военни сили в близост до петролните находища в Северна Сирия имат пълното право да се защитават от други фракции, ако „черното злато“ бъде заплашено, посочва говорителят на Пентагона Джонатан Рат Хофман, цитиран от Oilprice. 

Постъпленията от петролните полета, които са под американски контрол, няма да отидат към САЩ, а по-скоро ще бъдат насочени към кюрдските съюзнически Сирийски демократични сили (SDF), подчертава Хофман.

„Нашите местни съюзници от SDF разчитат на петролните находища. Правили сме го и преди, правим го и сега по въздух – да блокираме приходите от петрол за Ислямска държава, тъй като тези находища бяха основният ѝ източник на пари“, заяви в сряда представител на Държавния департамент на САЩ.

В същото време американският президент Доналд Тръмп одобри по-мащабна мисия за силите на САЩ относно защитата на находищата в Източна Сирия, съобщи Асошиейтед прес в сряда, позовавайки се на информация от американски служители. Мисията за обезпечаване на петрола в Сирия постави въпроса дали американските военни имат законното право да защитават тези ресурси от нападения от сирийски, руски или други сили, коментират още от АП.

Въпреки че мисията може да се разглежда като победа за американските командири, които настояват силите на САЩ да останат в Сирия, за да гарантират, че ИДИЛ няма да бъде възкресена и да превземе обратно находищата, Пентагонът в крайна сметка ще даде указание на американските военни в Сирия, като разрешение за стрелба по други фракции например, ако петролът бъде застрашен.

Тръмп обеща да защити сирийските петролни находища от ИДИЛ, а САЩ могат да оставят 500 военнослужещи в Североизточна Сирия и да изпратят бойна наземна техника и друго оборудване с цел да помогнат на кюрдите в района.

„Петролните полета, обсъдени в речта ми за Турция и кюрдите, бяха под контрола на ИДИЛ, след което САЩ ги превзеха с помощта на кюрдските съюзници. НИКОГА няма да позволим ИДИЛ отново да придобие тези полета! ”, написа в Twitter Тръмп в края на октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 35 rate down comment 0
Bones
преди 4 години
Защото са *** мародери! И всички учтиво се правят, че не забелязват евреите, които дърпат конците на чучелото САЩ. Представети си, ако находищата бяха опкупирани от Русия или Китай. Вой до небесата, санкции и военен отговор. Тука само ЛЮБЕЗНО се пита, ама защо тъй?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 40 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Ето мнението на Лавров, ако не бъркам:САЩ крадат от сирийският нефт по 30 000 000 $ на ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 40 rate down comment 4
data
преди 4 години
Да се чете - Путин и Башар уж имат държава *** САЩ контролират кинтите на тая държава :) Та плана на Тръмп е да окачи една бедна държава на врата на Путин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 42 rate down comment 18
Solar Power
преди 4 години
Това беше добро !!! Аз и американците не ги обичам, а руснаците още повече .... и двете държави да се разпускат заедно с китай и индия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 46 rate down comment 24
Стоян Петров
преди 4 години
А ето как русия ще развие изкуствения интелект : "Россия может стать одним из глобальных лидеров в области ИИ" .... да, может! Если все все страны на планете впаду в кому и пробудут в ней лет 20-ть."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 47 rate down comment 22
Стоян Петров
преди 4 години
Темата е за Тръмп, но понеже засегна началника ето ти мнението на обикновения руснак за него : " лесть ученым не поможеторангутангу путину захотелось если не своего, так хоть искусственного интеллекта ... мартышка с гранатой блин )))беглый анализ личностных качеств путина:- подвержен влиянию религиозных фанатиков- в прошлом работал в разведке и приобрел там шпиономанию, как профессиональное расстройство- имеет пристрастие к власти и зависим от нее- в работе полагается на силовые структуры и силовые методы работы- любитель переписывать законы и конституцию в своих личных интересах- патологический лжец, манипулятор и любитель использовать результаты чужого труда в своих интересах- с возрастом развился ярко выраженный старческий маразм- напрочь отсутствуют даже малейшие фундаментальные знания- не способен к самокритике или объективному всестороннему анализу- зависим от советников и их докладов, а подобрана его команда в соответствии с его личным мнением - такие же кретины"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 57 rate down comment 18
дядя Вова
преди 4 години
Защо Доналд Тръмп не се отказва от петролните находища в Сирия? Защот ое old fashioned. Мисли, че долара ще има старото си покритие от нефт и самолетоносачи.Но началника рече ядец!, изкуствен интелект и хиперзвукови ракети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още