IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо инвеститорите в злато трябва да следят внимателно и среброто

От британския референдум насам среброто поскъпна с 19%, а златото - със 7,8 на сто

16:27 | 05.07.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на среброто достигна двугодишен връх в понеделник над 21 долара за тройунция на фона на поскъпване при благородните метали в качеството им на активи убежище след референдума във Великобритания. Някои инвеститори казват, че среброто има потенциала да поскъпва още и да е по-добър залог от златото, пише CNBC.

“Среброто не е метал, за който повечето хора се сещат, когато мислят за благородни метали, но то е както благороден, така и индустриален метал”, казва Андрю Чанин, главен изпълнителен директор на PureFunds. “Много от причините, поради които инвеститорите влагат парите си в злато, са валидни и за среброто, а същевремнно има голямо търсене на сребро в индустрията”, посочва той.

От референдума насам спотовата цена на среброто се повиши с 19% и в понеделник достигна 21,125 долара за тройунция. Във вторник към 16:25 часа българско време металът се търгува с повишение от 1,7% до 19,92 долара за тройунция. 

За сравнение, спотовата цена на златото се покачи със 7,8% през съответния период и във вторник се търгува с ръст от 0,9% до 1 351,65 долара за тройунция. 

Въпреки актуалното поскъпване цената на среброто остава с около 60% под пика си от 2011 г., когато беше над 49 долара за тройунция. Това, заедно със сравнително ниската цена в сравнение с тази на златото, предполага, че среброто има накъде още да поскъпва, посочва CNBC.

“Ако използвате съотношението сребро-злато, когато гледате цените в миналото и цените сега, за всяка тройунция добито злато имаме малко под 10 тройунции добив на сребро. Съотношението в търговията обаче е 70:1 и изглежда тук има възможност. Исторически средното съотношение е около 40:1 или по-ниско, ако гледате по-дълъг период”, посочва Чанин.

Миналата седмица Societe Generale актуализира краткосрочните и дългосрочните си прогнозни цени за златото и среброто. Френската банка вече очаква средна цена на среброто от 18 долара тази година, 17,50 долара и 15 долара съответно през 2017 и 2021 г.

„Среброто има повече потенциал да поскъпва, защото се използва все по-често за изработката на слънчеви панели. Около 10% от търсенето идва именно оттам“, казва Джеръми Ратхол от Investec. “Соларните панели са нарастващ източник на търсене, така че среброто става привлекателно като инвестиция и в суровина, и в индустриална употреба”, допълва той.

Новият изпълнителен директор на австралийския гигант в минната индустрия Rio Tinto обаче предупреди, че пренасищането на пазара на метали може да продължи да оказва натиск върху цените.

„Свръхпредлагане има при всички суровини, нека бъдем ясни“, казва Жан-Себастиан Жак в интервю за Financial Times. “Първият метал, който вероятно ще се измъкне от свръхпредлагане, е медта. Ако гледате другите – желязна руда, въглища и т.н. - те имат да извървят дълъг път”, казва още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
dani de vito
преди 7 години
Среброто от началото на годината в евро е поскъпнало с 44 процента, в долари - 47 ! Това е най добре представящия се актив тази година. Да се инвестира в него трябва да имаш много здрави нерви и да нямаш дългове зад него ,обаче накрая ще ти донесе добра печалба за преживените мъки и угризения :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Patilan
преди 7 години
малко е късно за такива статии, не мислите ли. то така и аз мога да АНАЛизирам. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Hermes73
преди 7 години
Съгласен съм с доводите на колегите ,въпреки това смятам че в процентно изражение като ръст среброто ще е по две спрямо златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
абитуриент
преди 7 години
виж за ТОВА не съм се ЗАМИСЛЯЛ........!!!!!!?????.....аз ЛИЧНО обичам да ПИПАМ АКТИВИТЕ........некак си е по -сигурно КАКВО СИ СИ КУПИЛ......друг е момента ,че си имам АКТИВИ на ПИКА НА ТЯХНАТА СТОЙНОСТ........за това казвам ,че когато си КОЛЕКЦИОНЕР не те БОЛИ ТОЛКОВА...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
sssaaa
преди 7 години
Физическото сребро е много ангажиращ актив. Най-малкото ще те заболи кръста ако тръгнеш да го носиш за продан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
абитуриент
преди 7 години
по- принцип КОЙТО СЕ Е ХВАНАЛ СЪС СРЕБРО трябва да е много търпелив и да има ДЪЛЪГ ХОРИЗОНТ- говоря за ФИЗИЧЕСКО.......това е работа за КОЛЕКЦИОНЕРИ........!!!!!?????.......а и тука ДДС-то много бърка РАБОТАТА.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още