Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Защо саудитският престолонаследник наводни пазарите с петрол?

Вътрешнополитическите игри на принц Салман се нуждаят от силния международен авторитет на престолонаследника, за да бъде затвърдена неговата власт

Защо саудитският престолонаследник наводни пазарите с петрол?

Принц Мохамед бин Салман. Снимка: Bloomberg

Само за 24 часа престолонаследникът на Саудитска Арабия започна ценова война с Русия и преодоля вътрешен съперник, за да циментира властта си у дома. Изненадващите му действия на световната сцена и в рамките на собственото му кралство всъщност се проявиха още преди месеци, пише в редакционен материал The Wall Street Journal. 

Още по темата

Докато Саудитска Арабия се готвеше да продава акции от своето национално петролно съкровище Saudi Aramco, в края на миналата година престолонаследникът принц Мохамед бин Салман се обедини с Русия, за да ограничи производството на петрол и да поддържа цените на суровината високи. Само че това партньорство се разпадаше. През седмиците след първоначалното публично предлагане (IPO) на Aramco през декември принц Салман - реалният владетел на кралството - се фокусира върху политическите си съперници в Рияд.

Двете действия завършиха публично - в петък в Рияд, когато маскирани служители по сигурността задържаха няколко високопоставени саудитски аристократи, и в събота по целия свят, когато престолонаследникът изостави съюза си с Москва и реши да наводни света с евтин петрол. Инвеститорите отговориха в понеделник, като намалиха цените на петрола и акциите.

Не е ясно дали ходовете на принц Салман са били свързани помежду си. Саудитското правителство не е споделило подробна информация за задържанията в Рияд.

Ясното е, че един от най-могъщите мъже в Близкия изток избра уикенд, когато светът беше зает с драмата относно разпространението на коронавируса и колебливите пазари, за да отстоява своето положение у дома и в чужбина - консолидирайки властта си в Саудитска Арабия, докато сигнализира, че ще използва влиянието на кралството на петролния пазар, за да постигнете своите политически цели.

Действайки по този начин, престолонаследникът разшири пазарната си мощ зад граница по начин, по който Саудитска Арабия не е правила повече от четири десетилетия, или откакто крал Фейсал (1904-1975) поставя началото на петролното ембарго срещу САЩ през 1973 г., споделя Адел Хамайзия, сътрудник за Близкия изток в Кралския институт за международни отношения в Лондон.

Хора, запознати с политическата обстановка в кралството, твърдят, че престолонаследникът е пренебрегнал мнението на сегашния министър на петрола, неговия брат, за да започне ценова война.

Говорителят на саудитското посолство във Вашингтон отказа коментар или да предостави възможност за интервю с принц Салман, петролния министър Абдулазиз бин Салман или с други саудитски служители.

В дома си престолонаследникът е сложил край на много социални ограничения, докато се опитва да диверсифицира икономиката, която е силно зависима от петрола. В същото време той отстрани потенциалните си съперници в правителството и се нахвърли върху критиците. Той затваря дисидентите, а хората, работещи за него, убиха журналиста Джамал Хашоги през 2018 г., като принц Салман отрича да е поръчвал убийството.

На глобалната сцена една от основните му цели беше да проведе IPO на Aramco. Декемврийското първично предлагане се превърна в най-голямото в света, като събра 25,6 млрд. долара, а компанията постигна пазарна оценка от около 1,7 трн. долара. Но банкерите масово смятат, че това е разочароващо, защото IPO-то се извърши на малкия саудитски фондов пазар, а не на глобална борса, както първоначално принц Салман планираше.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
11
 
10
 
13
Dr. Vatnikov до: v_tin
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ще ти помогна, чел си го в Бултаймс, Епицентър, Гласове или вестник Дума.

Тия глупости минават само пред една публика, която като се позатопли и ходите на Бузлуджа и яз.Копринка.
9
 
11
 
12
v_tin до: Императорът
преди 4 месеца
Ne помня къде, но четох че китайците направили същата врътка както на времето руснаците- изкупили акциите на този-онзи/ най вече на технологичните компании/
12
 
13
 
11
преди 4 месеца
Отделно - Арапия няма как да наводни света със слуз - защото държат 10% от добивът, а тия 2.6 милиона барела, с които искат да увеличат производството, реално са незначително количество.
Евтиният петрол, който те предлагат - ще имат като основен ефект реално намаление на добива на много други производители (например големите петролни компании), които ще предпочетат да купуват и препродават евтината слуз, които глyпавите камилари им продават на 25-28 долара, отколкото да точат от тези свои находища, при които добивът е по-скъп. Възможно е дори да трупат резерви.
Разбира се - ниските цени са лоши за всички в отрасъла - и държави - и компании. Русия показва готовност за по-разумно поведение, но няма да отстъпи на натиск. Следователно тоя талибан е единствената пречка... нищо чудно и някой заблудил се дрон да удари арапските рафинерии, нещо което вече се случи.
САЩ няма лесно да изтърпи крахът на голяма част от слузестият си сектор, след като изяде бой и на газовата сцена. Вероятно ще натиснат кралят на Арапия да вразуми синчето си - по-малко вероятно е да организират някоя "дребна злополука".
Ще има и промени в потреблението, това е ясно. Китай излиза от карантината и се задвижва напред - и отново ще започне да потребява здраво слуз. Потреблението в Европа ще покаже признаци на възстановяване след3-4 седмици. Като инвеститор препоръчвам: туряне на поръчки за акции на стабилни и могъщи слузести компании - Мидичката, Total, ВР - на цени 8-10% под настоящите, които и без това са безумно ниски. Мидичка: 10-11 евро, Тотал - 22-23 евро - нещо такова.
15
 
8
 
10
преди 4 месеца
Реално разбира се е вярно, че американците само се възползват от ограниченията на ОПЕК. ТЕ защо не поемат своя дял, щом искат скъп петрол? Присъединяването на САЩ към форматът ОПЕК + и дори символическо ограничение, ще удвои цената на слузта. Русия ще се съгласи, руснаците са корави, но все пак разумни хора, за разлика от тоя брадясал пубер.

Отделно - каква е тука ролята на руснаците? Дали случилото се бе изненада за тях или са очаквали именно тая реакция? Каква е ситуацията от тяхна гледна точка? - същото когато при обонговите санкции !!! Помните как акциите на руските компании, включително слузестите се сринаха - и държавата направи масирано изкупуване на дъното. Дали сега не правят същото - още повече че сега, за разлика от тогава, Русия има многократно по-големи валутни резерви. То ще се види в един момент - дали вече са накупили или чакат арапите наистина да изсипят много петрол и оттам - още по-дълбок срив - за да напазаруват здраво Роснефт, Лукойл - а и Газпром.
15
 
11
 
9
преди 4 месеца
Статията показва, че тоя чаршафосан талибан реално е сам срещу всички. Съмнително е дали баща му - който все още е крал, одобрява безумията му - по-скоро - не. Брата му - министър на - очевидно не ги одобрява. САЩ - съюзникът на Арапия със сигурност не ги одобрява - защото от тежкият ценови шот най-много го отнасят американските шистови компании. Русия, с която Арапия опита плахо да се сближи - също не одобрява такова дивашко зъбене. На самият арапски народ също няма да му хареса да му резнат привилегиите, базирани на петродоларите - позволяващи на всеки арапин да живее като принц, без да работи.

В едни момент най-вероятно баща му ще го напляска (по своя инициатива или под външен натиск) и ще го прати да си играе на войничета или да обяздва камили. Този е още много млад и очевидно не умее нито да преговаря, нито да изчаква, но е като сърдито дете, което си мисли, че светът трябва да се съобразява с него винаги, когато сърдито тропне с краче.

Още от Суровини
Цената на петрола затвърди петмесечния си връх*