IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленият водород ще бъде нормална борсова стока

Водородът има потенциал да покрие 12% от глобалното енергийно потребление до 2050 г.

15:23 | 21.05.21 г.
<p>
	Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe, Bloomberg&nbsp;</p>

Снимка: Chris Ratcliffe, Bloomberg 

Зеленият водород ще бъде суровина, която ще се търгува на световните пазари, както в момента природният газ, петролът и въглищата, пише в коментар Международната агенция по възобновяема енергия (IRENA). Така по ефективен начин ще бъда повишена енергийната сигурност и международната търговия.

На този етап международната търговия с водород не е особено активна и основната причина е липсата на инфраструктура.

По тази причина и от организацията настояват за по-активна работа за развитие на инфраструктурата и технологиите, както и сертифицирането на водорода, които са необходими за изграждането на глобалната зелена икономика.

Водородът е от ключово значение за постигането на нулеви въглеродни емисии в сценариите на IRENA за недопускане на повишаването на температурите с повече от 1,5 °С спрямо прединдустриалните нива до края на столетието. Той ще се използва за сектори, в които директната електрификация не е възможна - например в тежката индустрия и транспорта.

Всъщност водородът се пренася по-лесно, отколкото електроенергията на дълги разстояния, смятат още в IRENA. Но на този етап липсва нужната инфраструктура. Затова са нужни и координирани действия, за да може да бъде усвоен този потенциал, коментира генералният директор на организацията Франческо Ла Камера.

Според изчисленията на IRENA водородът има потенциал да заеме дял от 12% от крайното енергийно потребление през 2050 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още