IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златна година за инвеститорите в сребро

През последните няколко месеца среброто поскъпна рекордно, дори с по-високи темпове от златото

12:53 | 13.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Котировката на среброто мина 40$ за тройунция.<i> </i><i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Котировката на среброто мина 40$ за тройунция. Снимка: Ройтерс

Среброто е малкият брат на златото, казват специалистите по търговия с благородни метали. Ако това е така, изглежда, че малкото братче е понатупало баткото си. Ако не ви се вярва, вижте фактите. От началото на 2010 г. насам среброто е поскъпнало с около 83%, а златото - „само“ с около 30%. При това експертите са категорични, че среброто ще запази предимството си.

„Докато федералното правителство има на теория правото да ограничи частното притежаване на злато, за да се ограничи силното повишаване на цената, то забрана за сребро в Германия е немислима“, твърди например Холгер Шмиц от немската компания за управление на активи Schmitz & Partner, цитиран от Manager Magazin.

„Среброто като индустриален материал е електрически проводник и се вгражда практически във всеки автомобил, всеки хладилник или компютър. А притежаването на подобни уреди, разбира се, не може да бъде ограничено или забранено.“

В действителност дори във вашия мобилен телефон има поне 250 милиграма сребро, пише в своя доклад „Interim Silver Market Review“ анализаторската компания GFMS. В един персонален компютър или лаптоп количеството става „по-сериозно“ - един грам. И съвсем между другото, засиленото търсене на подобни уреди ще повиши още повече цената на среброто.


Към това трябва да добавим и нарасналото търсене от страна на инвеститорите. Само през 2009 г. в инвестициите със сребро са били вложени 3,2 млрд. долара. „Ако европейската дългова криза остане вирулентна, а политическите рискове, особено в Близкия Изток, нараснат, ще се повиши търсенето на т. нар. сигурни инвестиции“, потвърждава тенденцията и Николас Брукс, изпълнителен директор на ETFsecurities, компания, която търгува с борсови суровини. Думите му се потвърждават от актуални данни: само през първото тримесечие на тази година в сребро са били обърнати над 885 млн. долара.

„Малкият брат на златото съвсем нечестно се нарича заместник на златото за по-бедните“, пояснява и Макс Шот, фондов мениджър и изпълнителен директор на друга компания за управление на активи - Sand/Schott.

При това среброто наистина стана доста скъпо, особено сравнено с поскъпването на златото. Към момента цените на златото и среброто са в 70-процентна позитивна корелация на база 30-дневно движение. Но това не е всичко: имало е периоди, в които среброто е било още по-скъпо спрямо цената на златото, пише в свой анализ Commerzbank. Така че, поне според германските банкери, все още имало доста луфт за растеж.

„Наскоро Комисията по търговия със стокови фючърси в САЩ (CFTC) проучи за първи път няколко опита за възможни манипулации на цената на среброто от страна на някои големи банки“, пише Commerzbank. „Налице са били няколко опита за изкуствено повишаване и впоследствие на контролиране на цената на среброто“, признава председателят на CFTC Барт Чилтън. „Всяко нарушаване на законите в това отношение ще бъде преследвано“, добавя той.

Двигател на поскъпването безспорно са борсово търгуваните фондове, които в края на март са увеличили собствеността си на сребро с 45% спрямо година по-рано до 50 млн. тройунции. Този тренд вдига цената, но е и като надвиснал над пазара Дамоклев меч. Защото инвеститорите, които искат бърза печалба, много бързо ще се отърват от собствеността си, когато задуха друг вятър, а това в краткосрочен план ще доведе до големи спадове на цените.

Не е и никак чудно, че професионалните инвеститори като Шот съветват да се инвестира в сребро, но внимателно. „Среброто се препоръчва предимно на готови на известен риск инвеститори. От последния му ценови връх през 1980 г. цената падна с 84%, преди да започне да се покачва и трябваше да минат 21 години, преди да достигне отново същото високо ниво“, добавя Шот.

И все пак на пазара преобладава оптимизмът. И по всичко личи, че пред инвеститорите в сребро предстоят... златни години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още