IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златната треска на централните банки набира скорост с още покупки в Китай

В понеделник Китайската народна банка съобщи, че е увеличила резервите си от благородния метал за седми пореден месец, прибавяйки 10,3 тона злато през юни

15:26 | 08.07.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Златната треска на централните банки по света през тази година продължава без признаци за отслабване на фона на забавянето на икономическия растеж, търговското и геополитическо напрежение, като някои правителства все по-активно се опитват да скъсат със зависимостта си от долара.

В понеделник Китайската народна банка съобщи, че е увеличила резервите си от благородния метал за седми пореден месец, прибавяйки 10,3 тона злато през юни, след като се сдоби с други 74 тона през шестте месеца до май, съобщава Bloomberg.

В същото време миналата седмица властите в Полша съобщиха, че са увеличили повече от два пъти активите си в злато през тази година, с което страната се превръща в най-големия притежател на благородния метал в Централна Европа.

През 2019 г. цената на златото поскъпна до шестгодишен връх на фона на залозите на инвеститорите за намаляване на лихвите на Федералния резерв, въпреки че стабилните данни за заетостта в САЩ от петък може би малко помрачиха тези прогнози.

„Освен като опит да диверсифицира активите си в долари, притежанието на повече златни резерви също така е и важна стратегия във възхода на Китай като суперсила“, посочва Хауи Лий, икономист към Oversea-Chinese Banking Corp. Според него напълно очаквани са още покупки и през идните месеци.

злато злато

През изминалата година централните банки по света са закупили 651,5 тона злато – ръст от 74% спрямо предходната година. Тази година покупките могат да достигнат 700 тона, ако Китай запази тенденцията си, а Русия най-малкото купи същите обеми от благородния метал, както и през 2018 г. - приблизително 275 тона, заявиха през април от Citigroup.

Актуалните придобивки на Пекин, както и тези на други централни банки, идват на фона на повишаване на цените. Цената за тройунция злато поскъпва с над половин процент до 1408,15 долара минути преди 15:30 ч. българско време.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
Обясни го на поляците щото и те взеха да обръщат зеленото в злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 4 години
Аз не съм живял в Холандия, а в съседна страна, в която имам и инвестиция на стойност, която ти не можеш да изработиш в следващите 40 години поне. Та говори си колкото искаш.... не ми пречиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
mariata
преди 4 години
Ако още държави последват примера на Китай и Русия, ще стане лошо. Най-вече защото ще лъсне истината колко малко е златото и колко необезпечени са хартиените пари. И сега това се знае, но от малък процент по-образовани, въпросът е да не се разбере и най-вече да не се осъзнае от масите, защото тогава долар, евро, боливар или монголска тугрица ще са с равна покупателна стойност, клоняща към 0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 12
julian12
преди 4 години
Време е да се трупа злато. Зелените хартийки ще станат като боливара, ми се струва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още