Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Злато за 37 млрд. долара на ден е било изтъргувано в Лондон миналата седмица

След редица искания на властите Лондонската асоциация на пазара на благородни метали започна да публикува данни за търговията си

Злато за 37 млрд. долара на ден е било изтъргувано в Лондон миналата седмица

Снимка: Архив Ройтерс

Членовете на Лондонската асоциация на пазара на благородни метали (London Bullion Market Association, или LBMA) са изтъргували по поне 30,2 млн. тройунции злато на стойност 36,9 млрд. долара всеки ден миналата седмица, заяви асоциацията във вторник, представяйки нови данни, които дават най-точната картина досега за пазара в Лондон.

Лондон е глобален хъб за търговия на злато, но повечето трансакции се правят в извънборсови сделки между банки, брокери и търговци, които не са склонни да разкриват дейността си.

На фона на исканията на регулаторите за по-голяма прозрачност членовете на LBMA започнаха да отчитат сделките, които се случват в Лондон и Цюрих – друг търговски център, силно обвързан с Лондон.

„За пръв път в дългата история на пазара на злато в Лондон размерът му не е обект на догадки, а на надеждни показатели“, казва анализаторът на Macquarie Матю Търнър в коментар към данните на LBMA.

Според асоциацията членовете ѝ миналата седмица са изтъргували 95 млн. тройунции злато в спот договори, 46,5 млн. тройунции в суапове и форуърдни договори, 4,1 млн. тройунции в опции 5,4 млн. тройунции в лизинги, заеми и депозити.

Това прави средно по 30,2 млн. тройунции на ден, или 939 тона.

По отношение на среброто членовете на LBMA са изтъргували 1,1 млрд. тройунции в спот договори, 36,7 млн. тройунции в опции и 43,7 млн. тройунции в лизинги, заеми и депозити, което прави средно пот 359,3 млн. тройунции на ден на стойност 5,2 млрд. долара.

Обемите са малко по-високи от предишната най-добра оценка за размера на пазара в Лондон, която предполагаше, че злато за около 25 млрд. долара е било търгувано в града всеки ден.

Данните обаче са по-ниски от обема изтъргувани фючърси на американската борса CME Group, който миналата седмица бе за около 34 млн. тройунции на ден злато и 552 млн. тройунции на ден сребро, посочва Търнър.

Данните на LBMA обаче не представят пълна картина на търговията в Лондон. Членовете на асоциацията формират по-голямата част, но не и цялата, от активността в Лондон, а някои членове тепърва ще започнат да обявяват обема си.

Асоциацията заяви, че ще публикува данни веднъж седмично в продължение на три месеца, преди да премине към ежедневно отчитане. Тя заяви още, че планира да започне публикуването на данни за платината и паладия.

Инициативата е част от по-широкия ход на LBMA да направи пазара на злато по-прозрачен след натиска от регулаторите и след обвинения, че някои банки и трейдъри са манипулирали цените.

Миналата година LBMA започна да публикува месечни данни, които показват колко злато и сребро се съхранява в трезорите за ценни метали в Лондон. Според данните към края на юни се съхраняват 7684 тона злато на стойност 309 млрд. долара и 34 901 тона сребро на стойност 18 млрд. долара.

По статията работи: Виктория Тошкова
Още по темата: Суровини сребро Злато

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
3
 
6
abdul до: pioner
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Изтъргуван е 20% от златото на хартия, а цената не помръдва (~0.3 %).
Значи някой намира смисъл да купува/продава много, но само на хартия.
Три въпроса:
1. Кой?
2. Защо?
3. Защо цената на помръдва?
1
 
7
 
5
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Значи цялото налично злато в Лондон си сменя собственика 3 пъти за месец.
7
 
16
 
4
ABBA до: studioaa
преди 5 месеца
"а трябваше да си го държим на сигурно в БНБ под охрана и да не инвестираме толкова много пари във фалшиво злато, а във физическо такова"

Поговорката: Пази Боже сляпо да прогледа, днес трябва да се чете така:
Стане ли някоя Тиква или Рапон политик, изпървом предава майка си и баща си на господарите си, а народа кучета го яли!
6
 
26
 
3
studioaa до: abdul
преди 5 месеца
Очивидно е, че борсата е изтъргувала злато, което не съществува т.е тя е изтъргувала измама. Златните суапове не са злато, а тоалетна хартия необезпечена с нищо. Всъшност около 2 милиарда лева от активите на борда са инвестирани в този финансов отпадък. Именно заради такива далавери, България не трябваше да си изнася златото за Лондон и да го сменя с куши суапове, а трябваше да си го държим на сигурно в БНБ под охрана и да не инвестираме толкова много пари във фалшиво злато, а във физическо такова в реални материални кюлчета.
1
 
10
 
2
преди 5 месеца
кой продаде и кой купи?

Още от Суровини
Търговията с петрол е волатилна след затягането на санкциите срещу Иран*