IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото изпраща четвърти месец подред с ръст в цената

Ценният метал е прибавил над 100 долара към стойността си от началото на август

16:00 | 30.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Макар цената на златото да отстъпва леко назад в петък заради засилването на фондовите пазари и долара, то заради опасенията за глобално икономическо забавяне и несигурността от търговската война между САЩ и Китай ценният метал остава сигурно убежище и е напът да изпрати четвърти месец подред с ръст, съобщава CNBC.

Златото с незабавна доставка поевтинява в следобедните часове в петък с 0,1% до 1525,97 долара за тройунция. Въпреки това от началото на месеца металът е поскъпнал с близо 8%.

Фючърсите върху златото също минаха на отрицателна територия в последната сесия за седмица, но отново със скромните 0,1% - до 1535,20 долара за тройунция.

„Риториката около търговската война беше овладяна донякъде, което се отрази положително в края на седмицата на акциите и доходността по облигациите, но и даде възможност за прибиране на печалби при търговията със злато“, коментира Оле Хансен от Saxo Bank. Според него и по-силният долар също подтиска златото.

Така от своя страна, доларовият индекс достигна едномесечен връх и може да отчете в края на деня най-добрата си седмица от два месеца насам.

Глобалните фондови пазари регистрираха повишения, след като САЩ и Китай проявиха готовност да разрешат търговския си спор, като се върнат на масата за преговори.

От китайското министерство на търговията заявиха, че нов кръг от срещи през септември е бил дискутиран от двете страни, но че е важно и Вашингтон да отмени увеличаването на митата.

Цените на златото са се повишили с над 100 долара от началото на август, главно заради засилената търговска война между двете най-големи икономики в света и страховете за свиване на световната икономика.

Инверсията на кривата на доходността в САЩ също носи несигурност на инвеститорите, тъй като тя е сигнал за рецесия.

Междувременно Федералният резерв и Европейската централна банка се очаква да намалят лихвите през следващия месец, за да стимулират икономиката. Трейдърите са калкулирали шанс от 96% лихвите в САЩ да бъдат понижение с 15 базисни пункта през септември.

Междувременно и среброто поскъпва - с 1,1% до 18,44 долара за унция в петък, като от началото на август цената му е скочила с 13% - най-големият месечен ръст от юни 2016 г.

Платината само в рамките на петъчната сесия прибавя 1,4% към стойността си, търгувайки се близо до едногодишния си връх. Паладият отчита ръст в цената си с 1,5% в рамките на сесията, като достига едномесечен връх. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още