IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото остана под натиск въпреки гръцката криза

Цената на жълтия метал отстъпи с близо процент през миналата седмица

10:17 | 06.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото остана под натиск въпреки гръцката криза

Цената на златото остана под натиск през миналата въпреки очакванията, че търсенето на жълтия метал ще се покачи в контекста на кризата около Гърция.

Фючърсите върху златото с доставка през август затвориха петъчната сесия при ниво от 1 167,8 долара за тройунция. За седмицата активът изтри 0,83%. 

Основната причина за натиска през седмицата бе ръстът на долара. Доларовият индекс ICE, който измерва силата на зелените пари срещу кошница от шест основни валути, достигна 96,38 пункта в петък. По този начин измерителят добави 0,67% през седмицата, стимулиран от слабостта на еврото на фона на дълговата криза в Гърция.

Министерството на труда на САЩ обяви в четвъртък, че американската икономика е добавила 223 хил. работни места през юни спрямо очакванията за растеж с 230 хил.

Същевременно почасово възнаграждение остана без изменение през юни при прогнози за 0,2% ръст.

Федералният резерв заяви, че продължаване на укрепването на трудовия пазар е ключов фактор при вземането на решение кога ще се започне с покачването на лихвените проценти. Повишаването на ставките ще натежи върху цената на златото, тъй като деноминираният в зелените пари благороден метал ще стане по-малко достъпен за притежателите на други валути.

Инвеститорите останаха предпазливи в навечерието на референдума в Гърция за това дали да се приемат или не предложените от кредиторите условия за нова спасителна програма. Несигурността около средиземноморската страна обаче засега не успява да стимулира търсенето на златото, което често се възприема като убежище.

Междувременно сребърните фючърси с доставка през септември добавиха 0,58% в петък до 15,65 долара за тройунция. Активът обаче изтри 1,31% за седмицата.

Медта с доставка през септември пък поевтиня до 2,618 долара за паунд късно в петък, за да сложи край на седмицата с отстъпление от 0,15%.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още