IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото остава все така в тесни граници

Фючърсите върху жълтия метал поскъпнала с по-малко от процент през миналата седмица

10:09 | 15.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото остава все така в тесни граници

Цената на златото продължи да бъде все така в тесни граници и през миналата седмица въпреки първия седмичен ръст от почти месец на фона на несигурността за периода, в който  Федералният резерв на САЩ ще започне да повишава лихвените проценти.

Фючърсите върху жълтия метал с доставка през август затвориха търговията при 1 180,9 долара за тройунция. За седмицата активът поскъпна с 0,87%.

Същевременно сребърните фючърси с доставка през юли завършиха петъчната сесия надолу с 0,25% до 15,92 долара за тройунция, с което загубата на седмична база достигна 0,46%.

Медта с доставка през юли пък поскъпна до 2,681 долара за паунд в петък, но все пак завърши седмицата надолу с 0,75%.

Доларът приключи седмицата с отстъпление спрямо останалите основни валути след значителния спад спрямо йената в понеделник. Доларовият индекс ICE, който измерва силата на зелените пари срещу кошницата от шест основни валути, достигна 94,98 пункта в петък, оставайки без за деня. Индексът приключи седмицата надолу с 1,42%, отчитайки втори пореден седмичен спад.

Слабостта на долара обикновено е от полза за златото, тъй като повишава привлекателността на метала като алтернативен актив и прави доларовите цени по-ниски в относително изражение за притежателите на други валути.

Търсенето на активи убежища, като златото, продължи да бъде подкрепяно и от опасенията за застоя в преговорите дълга на Гърция. Атина трябва да се договори с кредиторите си преди края на месеца.

Международният валутен фонд заяви в четвъртък, че прекратява преговорите си с Гърция поради липсата на напредък. В петък пък The Wall Street Journal съобщи, че висши служители на Европейския съюз официално ca обсъдили евентуален фалит на Гърция за първи път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още