IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото отчете най-рязкото си седмично поевтиняване за тази година

В началото на седмицата ценният метал поскъпва, тъй като апетитът за активи убежище се увеличи, след като Северна Корея изстреля четири балистични ракети

13:03 | 06.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на златото се понижиха в петък и отчетоха най-големия си седмичен спад за 2017 г. заради повишените очаквания, че Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвените проценти в средата на месеца, съобщи Investing.com.

Фючърсите върху златото с доставка през април поевтиняха с 0,52% до 1 225,5 долара за тройунция в петък на платформата Comex в Ню Йорк. По-рано те докоснаха 1 222,9 долара за тройунция, което беше най-ниската цена от 15 февруари. За седмицата ценният метал поевтиня с 2,5 на сто.

В петък председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън заяви, че повишение на лихвите този месец „би било подходящо, ако икономиката продължава да се развива както досега“. Следващото заседание на Фед е на 14-15 март. Според трейдърите вероятността от затягане на паричната политика тогава е около 80%, а в сряда тези шансове се оценяваха на 60%. 

По-високите лихвени проценти създават мечи нагласи на пазара на злато, което е деноминирано в долари. При по-скъп долар то се затруднява да се конкурира с активи, които носят доходност.

Среброто записа седмичен спад в цената си от 3,62% до 17.99 долара. Това е първото седмично поевтиняване при среброто тази година.

Медта поскъпна за седмицата с 0,26% до 2,7 долара за паунд.

Тази седмицата пазарите ще следят данните за заетостта в САЩ в петък, които може да дадат допълнителна подкрепа на повишаване на лихвите.

В четвъртък пък заседава Европейската централна банка (ЕЦБ) и може да даде сигнали за намеренията й към програмата за стимули.

Към 12:40 часа българско време в понеделник златото поскъпва, тъй като апетитът за активи убежище се увеличи, след като Северна Корея изстреля четири балистични ракети. Три от тях са попаднали в японска икономическа зона. Златото записва ръст в цената си от 0,47% до 1 232,25 долара за тройунция.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още