IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото отчете първи месечен спад в цената от март насам

За полугодието обаче благородният метал поскъпна с 8%, подкрепен от отслабването на щатския долар

11:42 | 03.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на златото записаха първия си месечен спад от март насам на фона на покачващи се доходности по държавните облигации, които понижиха търсенето на ценния метал, съобщи MarketWatch.

Златото с доставка август поевтиня в петък с 0,27% до 1 242,48 долара за тройунция на платформата Comex в Ню Йорк. Седмичният спад възлиза на 1,27%, а месечният – на 2,6 на сто.

За полугодието обаче благородният метал поскъпна с 8%, подкрепен от отслабването на щатския долар. 

Ценният метал беше под натиск заради индикациите, че водещи централни банки по света се готвят да последват Федералния резерв на САЩ и да затегнат паричната политика.

Доходностите по бенчмарковите 10-годишни американски облигации и германските бундове със същия матуритет достигнаха петседмични върхове, а еврото поскъпна до 14-месечен връх, тъй като инвеститорите анализираха вероятността Европейската централна банка (ЕЦБ) скоро да започне да свива мащабната си програма за стимули.

Златото е чувствително при повишаване на лихвите, тъй като така се вдигат и пропуснатите ползи при инвестирането в активи, които не носят доходност, каквото е златото. Слабият долар обаче, в който е деноминирано златото, компенсира влиянието на високите доходности по държавните облигации.

Към 10:40 часа българско време в понеделник златото поевтинява с 0,52% до 1 235,75 долара за тройунция.

Среброто остана без значително изменение в петък и финишира на ниво 16,58 долара за тройунция.

Медта обаче поскъпна до 4-месечен ръст на ниво 2,708 долара за паунд, а за месец юни отчете ръст от 5,33%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още