IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поскъпна четвърта поредна седмица

В петък цената на благородния метал се повиши до най-високото си ниво от месец насам

10:27 | 05.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на златото се повиши в петък до най-високото си ниво от над един месец, след като докладът за заетостта в САЩ отправи смесени послания за състоянието на трудовия пазар в икономика номер едно, съобщи Investing.com.

Данните на практика дадоха поредно основание за намерението на Федералния резерв на САЩ да повишава постепенно лихвите. Ръстът на заетостта в САЩ се е забавил до 138 хил. нови позиции, което беше и под очакванията за 185 хил. нови работни места. От друга страна, безработицата продължава да се понижава до 16-годишно дъно от 4,3%.

Златото с доставка през юни поскъпна в петък до 1 278,77 долара за тройунция на платформата Comex в Ню Йорк, като ръстът възлезе на 0,93%. Стойността беше най-високата от 25 април.

Седмичното поскъпване при златото възлиза на около 1% по данни на FactSet и е четвъртото поредно седмично повишение. 

Доларовият индекс се понижи в петък с 0,57% до 96,61 пункта, което е най-ниското ниво при затваряне от изборите на 8 ноември миналата година.

Investing.com посочва, че обикновено златото и доларът се движат в противоположни посоки. Поевтиняването на долара прави златото, което е деноминирано в щатската валута, по-привлекателно за притежателите на други валути.

Според трейдърите има 88% вероятност Федералният резерв да повиши лихвите с 25 базисни пункта на следващото си заседание, което приключва на 14 юни.

Златото е чувствително на повишения на лихвите, защото така се увеличават пропуснатите ползи при притежанието на ценния метал, който не носи доходност.

В петък среброто поскъпва с 1,56% до 17,55 долара за тройунция, а медта записа спад от 0,44% до 2,57 долара за паунд.

Към 10:10 часа българско време в понеделник златото се търгува с лек ръст от 0,16% до 1 282,27 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още