IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поскъпна трета поредна седмица

Недостатъчно силната инфлация в САЩ понижи очакванията за затягането на паричната политика тази година и това подкрепи търсенето на ценния метал

11:16 | 31.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на златото се повишиха до най-високите си нива от месец и половина в петък. Недостатъчно силната инфлация в САЩ понижи очакванията за затягането на паричната политика тази година и това подкрепи търсенето на ценния метал, посочва Investing.com.

Златото с доставка август поскъпна в петък с 0,74% до 1 269,34 долара за тройунция на платформата Comex в Ню Йорк. За седмицата благородният метал поскъпна с 1,08%, като това беше трети пореден седмичен ръст.

Към 10:40 часа българско време цената на златото записва лек спад от 0,19% до 1 265,97 долара за тройунция. По-рано през сесията цената се повиши над 1 270 долара – най-високото ниво от юни насам.

Доларът отслабна миналата седмица, след като бяха публикувани данни за слаб ръст на заплатите и слаба инфлация, които засенчиха доклада за ускорения икономически ръст в САЩ през второто тримесечие. Доларовият индекс, който измерва силата на зелените пари спрямо шест основни валути, се понижи с 0,61% до 93,20 пункта, което беше най-ниското ниво от 22 юни 2016 г. Този месец измерителят се понижи с 2,3 на сто, а от началото на годината – с около 9%.

По-слабият долар насърчава цената на златото, тъй като то е деноминирано в долари и става по-евтино за притежателите на други валути.

В сряда Федералният резерв на САЩ очаквано остави лихвите без промяна, но предпазливата реторика за инфлация предизвика съмнения дали централната банка ще успее да спази плановете си за още едно лихвено повишение тази година.

В петък среброто поскъпна с 1,05% до 16,75 долара за тройунция, а медта добави 0,12% към цената си до 2,881 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още