Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Златото поскъпва, но все пак се готви за най-голямата месечна загуба от юни

При среброто представянето през септември е най-лошото от година

Златото поскъпва, но все пак се готви за най-голямата месечна загуба от юни

Снимка: Bloomberg LP

Цената на златото се съживява леко от 7-седмичното си дъно на фона на поевтиняването на долара, след като бе постигнато споразумение за избягване на ново блокиране на американската администрация.

Среброто също поскъпва, въпреки че все още е напът да отбележи най-лошото си месечно представяне от година насам, съобщава Bloomberg.

Европейските акции и американските фючърси също поемат нагоре след новината, че американските законодатели са успели да се договорят да избегнат „замразяване“ на работата на администрацията в петък. Въпреки това политическата несигурност остава налице, включително и риска от това само след три седмици да се окаже, че САЩ не могат да изпълняват финансовите си задължения.

Фючърсите върху златото с доставка през декември увеличават цената си с 0,1% минути след 14 ч. българско време до 1723,95 долара за тройунция.

Тези върху среброто също поскъпват с 0,1% до 21,5 долара за тройунция.

По-осезаеми ръстове има в стойността и на паладия и платината.

Златото се готви да запише най-голямата си месечна загуба от юни насам, тъй като цената на благородния метал е притискана от очакванията за намаляване на финансовите стимули. Трейдърите очакват изказванията на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл и финансовия министър Джанет Йелън по-късно в четвъртък пред Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите.

Пауъл, както и колегите му от Европа, Япония и Великобритания, изрази предпазлив оптимизъм в сряда, че и забавянията по веригата на доставките ще се окажат временни. Това може да облекчи някои страхове за повишения на лихвените проценти, за да се преодолее ценовия ръст.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Руският добив на петрол губи инерция