IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото прекъсна четириседмичната губеща серия

Миналата седмица благородният метал успя да поскъпне с 0,4 на сто, въпреки че в петък поевтиня чувствително

11:06 | 13.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на златото се понижи чувствително в петък въпреки поевтиняването на долара, съобщи Investing.com. Обикновено по-слабият долар насърчава цената на златото.

Фючърсите на златото с доставка през декември поевтиняха с 0,96% до 1 274,20 долара за тройунция на платформата Comex в Ню Йорк. В четвъртък ценният метал поскъпна до триседмичен връх на фона на повишени геополитически рискове, най-вече в Близкия изток.

Освен това за седмицата златото успя да запише ръст от 0,4%, като това е първото седмично поскъпване от месец насам. 

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, се понижи в петък с 0,13% до 94,30 пункта. За седмицата индексът се понижи с 0,61%, като прекъсне триседмичната печеливша серия.

До поевтиняването при долара доведоха съмненията дали републиканците ще успеят тази година да прокарат данъчната реформа.

В четвъртък републиканците от Сената в САЩ представиха план за данъчна реформа, който се различаваше от този на републиканците в Камарата на представителите. Това подчерта предизвикателството да се изгладят различията между двата плана преди края на годината, когато изтича срокът, поставен от самите консерватори, за прокарване на реформата.

Надеждите за данъчна реформа подсилваха долара от средата на септември.

В началото на новата седмица обаче благородният метал поскъпва.

Към 9:45 часа българско време в понеделник златото поскъпва с 0,23% до 1 277,07 долара за тройунция. Среброто записва ръст от 0,18% до 16,901 долара за тройунция, а ръстът при медта възлиза на 0,62% до 3,093 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още